Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na pád komunizmu spomínalo v Bratislave šesť hláv štátov
Zdielať na

Na pád komunizmu spomínalo v Bratislave šesť hláv štátov

BRATISLAVA / Prezidenti šiestich krajín si v sobotu podvečer pripomenuli na spomienkovej slávnosti v Bratislave 25. výročie pádu komunizmu v strednej Európe. Konanie osláv využili prezidenti štátov vyšehradskej štvorky na stretnutie s ukrajinským kolegom Petrom Porošenkom, ktorého si do hlavného mesta pozval slovenský prezident Andrej Kiska.

Prezidenti Slovenska, Českej republiky, Poľska a Nemecka si už v tomto roku pripomenuli pád totalitného režimu na oslavách vo Varšave, Budapešti a Lipsku. Séria akcií vyvrcholí v pondelok v Prahe.

V slovenskej metropole sa prezidenti zúčastnili spomienkovej slávnosti v historickej budove Slovenského národného divadla a tiež ceremoniálu, ktorým si pripomenú bratislavskú manifestáciu za náboženské slobody a občianske práva, ktoré komunistický režim v marci 1998 potlačil.

Prítomný aj Porošenko

Bratislavských osláv pádu komunizmu sa na pozvanie Kisku zúčastnil tiež ukrajinský prezident Porošenko.

Stretnutie v Bratislave:

Už poobede sa Kiska stretol s Porošenkom na spoločnom rokovaní, neskôr mali naplánované stretnutie prezidentov krajín vyšehradskej štvorky ukrajinskou hlavou štátu. Porošenkova krajina pritom čelí kríze kvôli zrážkam vládnych síl s proruskými separatistami na východe Ukrajiny.

Na pád komunizmu ľudia dodnes spomínajú:

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy