Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Kiska hodnotil zahraničnú politiku. Takto dopadlo Slovensko
Zdielať na

Kiska hodnotil zahraničnú politiku. Takto dopadlo Slovensko

BRATISLAVA / Pomoc Ukrajine by sa mala stať strategicky trvalou súčasťou slovenskej zahraničnej politiky. Slovensko by malo susednej krajine pomáhať, podobne ako pomáha Západnému Balkánu, povedal v utorok prezident Andrej Kiska na Hodnotiacej konferencii zahraničnej a európskej politiky Slovenska za rok 2014.

"Budúcnosť Ukrajiny je do istej miery aj našou budúcnosťou," vyslovil sa prezident na pôde ministerstva zahraničných vecí, ktoré konferenciu organizuje spolu so Slovenskou spoločnosťou pre zahraničnú politiku.

Kiska pripomenul, že Ukrajina je slovenským susedom a tak, ako slovenská zahraničná politika považuje za prioritu Západný Balkán, musíme za prioritu považovať aj Ukrajinu.

"Je v záujme Slovenska rozširovať priestor demokracie a stability vo svojom okolí," konštatovala hlava štátu.

Bezpečnosť

Kiska zdôraznil, že prvou úlohou štátu je bezpečnosť, ktorú štát garantuje občanom. Udalosti minulého roka nám podľa prezidenta pripomenuli, že čloenstvo Slovenska v NATO je podľa neho vec, ktorá sa Slovenska týka, aj týkať bude.

Kiska rovnako považuje za samozrejmosť, že Slovensko splní záväzky, ktoré dalo minulý rok na summite Aliancie.

SITA

"Vidíme snahu Ruska oslabovať jednotu štátov Európskej únie," poznamenal Kiska. Doterajšie rozhodnutia Únie podľa jeho slov boli prijaté konsenzom a so súhlasom slovenskej vlády.

Jednota s Úniou

Podľa hlavy štátu je v najvlastnejšom záujme Slovenska zachovať jednotu s Úniou.

S jeho slovami súhlasil aj premiér Robert Fico. "„Členstvo v Európskej únii bolo pre Slovensko mimoriadne prospešné,“ poznamenal.

Kiska hodnotil zahraničnú politiku Slovenska, pozrite si, čo povedal:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy