Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fico sa vykrúca. Zeman sa s ním 9. mája stretne v Moskve
Zdielať na

Fico sa vykrúca. Zeman sa s ním 9. mája stretne v Moskve

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico stále nepotvrdil, či sa zúčastní osláv 70. výročia konca druhej svetovej vojny v Moskve. Hovorca českého prezidenta Miloša Zemana ale vo štvrtok vyhlásil, že Zeman 9. mája bude v ruskom hlavnom meste bilaterálne rokovať práve s Ficom. Politológovia preto premiérove nejasné vyjadrenia považujú za neštandardné.

Hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček vo štvrtok vyhlásil, že Zeman bude počas vojenskej prehliadky v Moskve bilaterálne rokovať s Robertom Ficom. Ten sa ale na túto tému vyjadruje veľmi nejasne.

"Nájdem ten najvhodnejší spôsob, ako si uctiť obete druhej svetovej vojny, ako si pripomenúť ukončenie druhej svetovej vojny. Môj program, pokiaľ ide o 9. mája, bude včas predložený všetkým, ktorí budú mať o to záujem, vrátane médií," zahmlieva Robert Fico.

Správanie premiéra v súvislosti s jeho možnou cestou do Moskvy je podľa politológov minimálne neštandardné. "V každom prípade je to  zvláštne. Nemalo by to tak byť. Pán premiér nie je  súkromná osoba," myslí si politológ Miroslav Kusý. 

"Dozvedieť sa to z českých zdrojov je minimálne neštandardné," dopĺňa politológ Martin Klus. 

Ako a kde si premiér Robert Fico pripomenie koniec 2. svetovej vojny teda stále nie je jasné.

Podľa Kusého premiér zrejme do Moskvy pôjde, ale spornej vojenskej prehliadky sa s najväčšou pravdepodobnosťou nezúčastní, len položí veniec k hrobu neznámeho vojaka ako nemecká kancelárka Angela Merkel.

To že pravdepodobne niekto zo Slovenska do Moskvy pôjde naznačil v stredu aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Meno ale stále úzkostlivo taja.

"Treba brať do úvahy aj historickú pravdu, aj súčasné výzvy a treba nájsť ten správny balans medzi nimi," vyhlásil Lajčák.  

Zeman bude spomínať

Český prezident sa okrem osláv v Moskve zúčastní aj na oslavách v Poľku. Prijal pozvanie poľského prezidenta Bronislawa Komorowského na oslavy na Westerplatte, ktoré budú 7. mája. Zeman sa 8. mája zúčastní na spomienkovom podujatí v Čechách.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy