Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Moskve za vás podrží Fico. Ale načase sa pozrieť po nore a lubrikante
Zdielať na

V Moskve za vás podrží Fico. Ale načase sa pozrieť po nore a lubrikante

Rusko sa vyhráža Dánsku. Jadrovými zbraňami. Vladimír Putin sa pochválil, že počas anexie Krymu, ktorú na jeho rozkaz zabezpečovali ruské špeciálne jednotky, bol pripravený vyhlásiť jadrovú pohotovosť. A Robert Fico zvažuje, či výročie konca druhej svetovej vojny neoslávi na spoločnej tribúne s Putinom a Kim Čong-unom.

Skloňme sa pred štátnickou veľkosťou nášho premiéra, ktorý je ochotný sa takto ponížiť, len aby ochránil svoj národ pred jadrovým holokaustom. Lebo to už veru nie je o tom, že kto dokáže hlbšie vliezť báťuškovi Voloďovi do plynovej rúry, ten dostane od Gazpromu lepší kontrakt. Toto by už mohlo byť o samotnom prežití. Veď kto nie je s Ruskom, je proti nemu. A kto je proti Rusku, na toho mieria jadrové zbrane.

Teda, existuje taký výpočet, ktorý hovorí, že keby sa do seba pustili len v lokálnom jadrovom konflikte India s Pakistanom, planéta Zem by sa stala neobývateľnou a ľudstvo by vyhynulo. Ale zasa nádej, tá zomrie až po poslednom príslušníkovi živočíšneho druhu, ktorý si sám dal ironizujúci názov homo sapiens sapiens.

Jediná racionálna vec, ktorú môže slovenský predseda vlády za daných okolností učiniť, je držať sa našej osvedčenej obrannej doktríny: Keď sa Dejiny priblížia na dohľad, zalezieme do dier, stiahneme gate, vystrčíme zadky a budeme dúfať, že Dejiny použijú lubrikant. A že to nebudú veľmi veľké Dejiny. Až Dejiny zasa odídu, vystrčíme hlavy a budeme gániť na susedov.

Doba je zlá. Nie je vhodná, aby Fico zvažoval, či je dobré zúčastniť sa pompéznej prehliadky armády, ktorá anektovala Krym, zabíja ukrajinských vojakov v Donecku a je pripravená napraviť najväčšiu pohromu, ktorá postihla Rusko v dvadsiatom storočí – rozpad sovietskeho impéria. Zrada Adolfa Hitlera, ktorý si s Josifom Visarionovičom Džugašvilim najprv Európu bratsky rozdelil a potom ho podrazil, je v porovnaní s tým bagateľ. Iste, pri odvete zomrelo veľa Sovietov, dokonca aj veľa Rusov, ale to je práve spôsob, ktorým v Moskve merajú skóre.

Rusko má najväčšiu zásluhu na porážke nacizmu práve preto, lebo Stalin poslal na smrť, občas aj celkom zbytočnú a nezmyselnú, najväčší objem kanónenfutteru v ľudských dejinách. V akomkoľvek inom ohľade je úloha Ruska v druhej svetovej omnoho menej jasná, miestami aj diskutabilná a spochybniteľná.

Práve tieto dejiny nám však ukazujú, že sa ruský vodca stáva živou legendou až v okamihu, keď neváha obetovať dostatočný počet svojich vlastných ľudí. Súper, ktorý vaše údery nielen vracia, ale sa z nich aj teší, je strašný. Pred takým sa po... pokľaknú aj silnejšie povahy.

Začnite si hľadať dieru a pozrite sa po kvalitnom lubrikante. Robert Fico za vás nebude držať večne.