Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Fico vyzval Figeľa, aby odstúpil. Nevylučuje jeho odvolanie
Zdielať na

Fico vyzval Figeľa, aby odstúpil. Nevylučuje jeho odvolanie

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico v utorok vyzval podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky Jána Figeľa, aby sa vzdal funkcie. Fico to odôvodnil kauzou Váhostav.

Podľa premiéra totiž problémy Váhostavu spôsobili pohľadávky, ktoré vznikli na základe zmlúv, ktoré podpísal Figeľ v čase, keď bol ministrom dopravy.

V utorok sa stretlo vedenie Smeru-SD. Fico nevylúčil, že ak Figeľ neodstúpi, vypracujú návrh na jeho odvolanie. Premiér zároveň vyjadril ochotu Smeru-SD podporiť na funkciu podpredsedu národnej rady iného zástupcu KDH.

Podpredseda parlamentu na Ficovu výzvu reagoval s tým, že premiér ho môže vyzývať, ale nemôže mu zavrieť ústa.

"Ak by mal niekto z toho politicko-ekonomického ihriska odísť, sú to páni Fico a Široký," vyhlásil Figeľ.

Štruktúra veriteľov

Ako uviedol premiér na tlačovej konferencii, dlhé dni pracovali špecializované skupiny expertov, ktoré vláda zostavila na problematiku dopadov reštrukturalizácie niektorých podnikov na Slovensku.

"Študovali sme presnú štruktúru veriteľov, to znamená, či ide o doslova a do písmena o živnostníkov v právnom slova zmysle, či ide o spoločnosti s ručením obmedzeným, ktoré často boli jednoosobové alebo ide o malé a stredné podniky v podobe akciových spoločností," priblížil Fico.

Skupiny tiež hodnotili dopady zákona o reštrukturalizácii z dielne druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Spomínaný zákon podľa Fica jednoznačne zvýhodňuje postavenie bánk v porovnaní s ostatnými veriteľmi.

Tri zákazky

Ako poznamenal premiér, experti sledovali štruktúru pohľadávok malých veriteľov, no najmä jej vznik.

"Došli sme k záveru, že absolútna podstata, absolútna časť týchto pohľadávok, ktoré sú medializované a neboli zaplatené, vznikli vďaka trom zákazkám, ktoré podpísal pán Figeľ v rokoch 2010 až 2012," vyhlásil Fico.

Podľa premiéra Figeľ úmyselne, v mene marketingu lacných diaľnic zaviedol "kultúru podvodu".

"Kultúra podvodu spočívala v tom, že na jednej strane chcel presvedčiť verejnosť, že diaľnice sa dajú stavať lacno a nútil stavebné spoločnosti, aby podpisovali zmluvy, ktoré často boli o 60 percent lacnejšie ako ukazovala štátna expertíza," vysvetlil Fico.

Riešenie pre veriteľov

Podľa predsedu vlády musí byť vyvodená trestno-právna zodpovednosť a  politická zodpovednosť. Premiér v utorok zároveň odovzdal všetky podklady, ktoré vzišli z analýzy, špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi.

"Nemôžeme hovoriť do trestného konania, rešpektujeme rozhodnutie orgánov činných v trestnom  konaní, že bolo začaté trestné konanie vo veci pre poškodzovanie veriteľa. Rovnako veríme, že naša spolupráca s týmito orgánmi a poskytovanie ďalších informácií bude viesť k tomu, že bude vyvodená aj osobná trestno-právna zodpovednosť voči manažérom firiem," dodal premiér.

Premiér tiež informoval, že v utorok mimoriadne zasadla vláda. "Máme riešenia do budúcnosti, kde chcem zo zákona vyradiť ustanovenia, ktoré sú diskriminačné, znevýhodňujúce. Chceme reagovať na požiadavky praxe a na to, čo ukázala naša analýza. Máme riešenie pre veriteľov," povedal premiér.

Riešenie, ktoré predstavila vláda, bude v podobe novelizácie viacerých zákonov. "Prosím, aby ste podčiarkli a podčiarkli to päťkrát, toto riešenie nebudú platiť daňoví poplatníci, zaplatí to niekto iný, ten, kto má na to peniaze," uzavrel Fico.

Fico vyzval Figeľa, aby kvôli kauze Váhostav odstúpil, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy