Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Malí a strední podnikatelia dostanú asi len 15 percent za pohľadávky
Zdielať na

Malí a strední podnikatelia dostanú asi len 15 percent za pohľadávky

BRATISLAVA / Reštrukturalizácia stavebnej spoločnosti Váhostav pohoršila malých a stredných podnikateľov a živnostníkov. Tí pravdepodobne dostanú za svoje pohľadávky iba po 15 percent. Premiér Robert Fico naznačil, že v prípade manažmentu Váhostavu mohlo ísť o kriminálne správanie sa. Časť opozície zas podala trestné oznámenie.

Robert Fico povedal, že vláda bude podporovať vyšetrovanie. Tiež naznačil, že korene súčasných problémov siahajú do čias Radičovej vlády, kedy vraj minister dopravy Ján Figeľ tlačil na stavebné firmy, aby robili za veľmi nízke ceny.

"V rokoch 2010 až 2012 získavali zákazky často za tretinovú cenu, o čom musel minister dopravy a jeho podriadení vedieť," povedal premiér.

Vtedajší minister dorpavy sa bráni. "Fico znovu klame ako boľševik. Ako právnik by mal vedieť, že ceny v súťaži neurčuje minister, ale transparentná medzinárodná súťaž," hovorí Ján Figeľ.

Trestné oznámenie

Opozícia sa rozhodla podať trestné oznámenie. "Toto je len jeden z ďalších medzikrokov, aby táto kauza nezaspala," dodal poslanec Ľubomír Galko.

Vláda pripravuje niekoľko opatrení na ochranu spotrebiteľov. Opozícia si myslí, že ide o farizejstvo. Smer podľa nich potopil viacero opozičných návrhov.

"Keď sa niekto bude nachádzať v reštrukturalizácii, nebude sa môcť zúčastniť tendra, ak pôjde o verejnú zákazku," doplnil Fico.

Váhostav patrí Jurajovi Širokému. Narážky na prepojenie premiér ale odmieta. "Už nepoznám podnikateľa, ktorý by nemal spojitosť so Smerom," rozhorčoval sa Fico.

Organizácia Transparency International Slovensko zistila, že vlastnícka štruktúra Váhostavu siaha za naše hranice. Až na Nový Zéland, Cyprus či Kostariku.

Kauza Váhostav pokračuje, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy