Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vo voľbách chceme ponúknuť alternatívu stabilného vládnutia, tvrdí Fico
Zdielať na

Vo voľbách chceme ponúknuť alternatívu stabilného vládnutia, tvrdí Fico

BRATISLAVA / Vláda Smeru-SD má záujem aj zostávajúcich 11 mesiacov do parlamentných volieb pokračovať v dôslednom plnení programového vyhlásenia vlády a vo voľbách do národnej rady ponúknuť alternatívu stabilného vládnutia.

"Sme sociálnodemokratická vláda. Rozvoj sociálneho štátu a trhového hospodárstva vnímame ako rovnocenné kroky,“ povedal dnes premiér Robert Fico pri hodnotení troch rokov jednofarebného kabinetu Smeru-SD.

Ani v poslednom roku vládnutia kabinet podľa jeho slov nepoľaví pri presadzovaní politiky, ktorá na jednej strane rešpektuje konsolidáciu verejných financií, na druhej vytvára podmienky pre zlepšovanie životnej úrovne občanov.

Korupčné správanie

Vláda sa v poslednom roku podľa Fica bude sústrediť na realizáciu akčného plánu, ktorý by mal posilniť fungovanie Slovenska ako právneho štátu. Do konca roka očakáva zmeny v legislatíve, súdnictve a v boji proti korupcii. Premiér vyzval všetkých, aby oznamovali korupčné správanie.

Ako predseda vlády Fico vyslovil garanciu, že vo svojej pôsobnosti bude ku každému prejavu netransparentnosti nekompromisný. Prioritami aj nad rámec programového vyhlásenia vlády v poslednom roku bude podľa premiéra boj proti korupcii, zdravotníctvo a posilnenie štátu v strategických podnikoch.

Stabilný klub

Fico zdôraznil, že Slovensko požíva medzinárodnú dôveru a patrí ku kolektívnym hráčom prispievajúcim k jednote Európskej únie a NATO. "Pritom nezabúdame na legitímne záujmy Slovenska,“ konštatoval Fico.

Vláda podľa jeho slov zároveň bola schopná sebareflexie a prijať vážne personálne rozhodnutia. "Osobitne oceňujem stabilitu poslaneckého klubu Smeru-SD. Od roku 2002, čo sme v parlamente, ani jeden poslanec neopustil poslanecký klub strany,“ pripomenul predseda Smeru-SD. Ocenil dohodu s pozíciou na ústavných zmenách, ktoré viedli k ochrane manželstva, zmenám v justícii a ochrane vody.

Duálne vzdelanie

Fico aj po parlamentných voľbách v roku 2016 bude uprednostňovať spoluprácu tradičných politických subjektov pred politickými dobrodružstvami umelých novotvarov.

Vláda podľa premiéra napĺňa základné úlohy svojho programového vyhlásenia - konsolidáciu verejných financií, podporu hospodárskeho rastu a zvýšenie zamestnanosti. Boj s nezamestnanosťou označil Fico za jednu z najväčších výziev vlády do budúcna. Za zásadnú zmenu považuje premiér zavedenie duálneho vzdelávania.

"Nie sme neomylní. Pri takomto množstve aktivít robíme chyby. Ale snažíme sa ich aj naprávať,“ dodal predseda vlády. Od každého rezortu Fico na jeseň očakáva dôkladné zhodnotenie jeho činnosti.

Pozrite si vstup Lucie Stráňavovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy