Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Porošenko, Merkel, Putin a Hollande za jedným stolom. Témou je Ukrajina
Zdielať na

Porošenko, Merkel, Putin a Hollande za jedným stolom. Témou je Ukrajina

KYJEV / Do bieloruského Minsku prileteli všetci štyria účastníci summit venovaného konfliktu na východe Ukrajiny. Dospieť k dohode o urovnaní ukrajinskej krízy sa budú snažiť kancelárka Angela Merkel, prezident Ukrajiny Petro Porošenko, šéf Kremľu Vladimi Putin a francúzska hlava štátu Françoise Hollande.

"To, že sa táto cesta uskutoční, znamená nádej, ale nič viac," uviedol hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.

Najvyšší predstavitelia Nemecka a Francúzska sa už v utorok vyjadrili, že v Misku chcú dosiahnuť kompromis.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov poznamenal, že v príprave summitu sa dosiahol "pozoruhodný pokrok".

"Nevidím možnosť, že bu predstavitelia separatistov Donecka a Luhanska súhlasili s tým, že kontrola nad hranicou má byť ústredným bodom dohody a predbežnou podmienkou pre všetkých ostatných. Ale sledujeme takýto pokus zo strany ukrajinského vedenia," vyhlásil Lavrov po rokovaniach so svojim gréckym proťajškom. Dodal, že takéto snahy sú "nerealistické".

Porošenko po prílete do Minsku varoval, že konflikt s proruskými separatistami sa "vymkne kontrole", pokiaľ sa nepodarí dosiahnuť prímerie a "vydať sa cestou uvoľnenej situácie".

Rokovania v Minsku o budúcnosti Ukrajiny sa začali:

Devätnásť mŕtvych

Na východe Ukrajiny napriek snahám o diplomatické riešenie konfliktu medzi prozápadnou vládou v Kyjeve a proruskými separatistami ďalej umierajú vojaci aj civilisti.

Ukrajinská armáda oznámila, že v bojoch o dôležitý železničný uzol Debaľceve v posledných 24 hodinách padlo 19 vojakov. Ďalších 78 sa zranilo.

SITA

Povstalci naopak ohlásili, že pri ostreľovaní ich hlavnej bašty Donecka si ranný zásah autobusovej zastávky vraj vyžiadal životy štyroch civilistov.

"Musíme ubrániť mier a Ukrajinu. Preto pôjdem do Minska, kde budeme požadovať ukončenie vojny, stiahnutie cudzích vojsk a začatie politického dialógu bez cudzieho vmiešavania sa," povedal Porošenko, ktorý ešte počas minulej noci navštívil východoukrajinský Kramatorsk. Tam si povstalecké ostreľovanie podľa ukrajinských úradov vyžiadalo 15 mŕtvych a 63 zranených, vrátane detí. 

SITA

Separatisti sa medzitým od útoku na Kramatorsk dištancovali. "Neostreľujeme Kramatorsk. My nestrieľame po mestách s civilným obyvateľstvom, na rozdiel od Ukrajiny," vyhlásil hovorca povstaleckého ministerstva obrany.

Boje na Ukrajine pokračujú, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy