Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Konflikt na Ukrajine sa vojensky vyriešiť nedá, tvrdí Merkel
Zdielať na

Konflikt na Ukrajine sa vojensky vyriešiť nedá, tvrdí Merkel

OTTAWA / Nemecká kancelárka Angela Merkel sa domnieva, že konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou nie je možné vyriešiť vojenskými prostriedkami.

Angela Merkel poskytla toto vyhlásenie na spoločnej tlačovej konferencii s kanadským premiérom Stephenom Harperom. Stretla sa s nim iba niekoľko hodín po rokovaniach s americkým prezidentom Barackom Obamom.

Proti dodávkam zbraní

Obama pri tej príležitosti uviedol, že uvažuje o predaji protitankových prostriedkov a ďalších obranných zbraní Ukrajine, avšak žiadne rozhodnutie v tomto smere doposiaľ nepadlo. Merkel sa postavila proti dodávkam zbraní Ukrajine, píše server CBC.ca.

"Dúfam, že budeme schopní vyriešiť tento konflikt diplomatickými prostriedkami, pretože vojensky sa vyriešiť nedá," podotkla kancelárka.

Cesta Angely Merkel do Washingtonu a Ottawy nasledovala po rokovaniach, ktoré viedla minulý týždeň spoločne s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandeom, s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom v Kyjeve a ruskou hlavou štátu Vladimirom Putinom v Moskve.

Príchod Angely Merkel do kanadskej Ottawy. Pozrite si priložené video:

Pokrok? Uvidí sa

Všetci štyria predstavitelia by sa mali stretnúť v stredu v bieloruskom Minsku. "Za pár dní uvidíme, či dosiahneme nejaký pokrok," dodala Merkel.

Ak k nemu nedôjde, západní spojenci by mali koordinovať ďalšie kroky. "Mali by sme vynaložiť veškeré úsilie na to, aby sme našli diplomatické stanovisko," zdôraznila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy