Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na východe Ukrajiny sa ďalej strieľa, pribudlo 58 mŕtvych
Zdielať na

Na východe Ukrajiny sa ďalej strieľa, pribudlo 58 mŕtvych

KYJEV / Napriek najnovším diplomatickým snahám o urovnanie ozbrojeného konfliktu medzi Kyjevom a proruskými separatistami sa na východe Ukrajiny ďalej ozýva streľba. Ukrajinská armáda v sobotu uviedla, že povstalci v noci z piatka na sobotu ostreľovali jej pozície dvadsaťdeväťkrát. Od piatku bolo vraj zabitých ďalších päť desiatok rebelov, päť vojakov a päť civilistov.

Tlačové stredisko ukrajinských jednotiek zapojených do protipovstaleckej operácie uviedlo, že podľa rozviedky vojaci počas uplynulých 24 hodín pri stretoch zabili ďalších 48 povstalcov a 22 zranili. Nepriateľ vraj tiež utrpel značné straty bojovej techniky.

Hovorca armády Volodymyr Poljovyj doplnil, že od piatku zomrelo päť vojakov  a 26 sa zranilo.

Podľa agentúry Ukrinform tlačové stredisko tiež uviedlo, že najväčší tlak vzbúrencov je naďalej v smere na mesto Debaľceve. Paľbu v tejto oblasti vraj separatisti viedli z raketometov Grad a z mínometov.

SITA

šéf regionálnej polície vernej Kyjevu Vlačeslav Abroskin na svojom účte na sociálnej sieti Facebook k situácii v Debaľceve napísal, že povstalci od šiestej ráno strieľajú na severnú časť mesta.

V Debaľceve platilo v piatok prímerie pre evakuáciu civilistov. Využilo ho 753 ľudí, ktorí odišli. Medzi nimi bolo 81 detí.

Podľa organizácie Amnesty International väčšina z 25 tisíc obyvateľov už mesto opustila, ale asi 7 000 ľudí stále zostáva.

Jedna z posledných šancí

Mierovú iniciatívu, ktorú francúzsky prezident spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkel vo štvrtok a v piatok predstavili v Kyjeve a v Moskve, označil François Hollande za jednu z posledných šancí k zastaveniu bojov na východe Ukrajiny.

"Myslím, že je to jedna z posledných šancí... Ak sa nám nepodarí dosiahnuť trvalú mierovú dohodu, veľmi dobre vieme, aký bude scenár. Má meno, hovorí sa tomu vojna," povedal prezident po návrate z Moskvy do Francúzska.

SITA

Práve v ruskej metropole hovorili aj s nemeckou kancelárkou a tiež Vladimirom Putinom o novom pláne.

Merkel v Mníchove na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii prehlásila, že si nie je istá, či jej a Hollandeovo stretnutie s Putinom, ktorého ústrednou témou bola práve Ukrajina, povedie k riešeniu konfliktu v krajine.

SITA

Zdôraznila ale, že krízu nejde vyriešiť vojensky. Postavila sa proti dodávkam zbraní ukrajinskej armáde. 

Na tému riešenia situácie na Ukrajine hovorila Merkel a Hollande aj s Petrom Porošenkom. Podľa ukrajinskej hlavy štátu by návrh mohol fungovať.

Pozrite sa, ako vyzerá život na Ukrajine:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy