Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na Donbase stále umierajú ľudia, granát zasiahol nemocnicu i škôlku
Zdielať na

Na Donbase stále umierajú ľudia, granát zasiahol nemocnicu i škôlku

KYJEV / Životy štyroch až desiatich civilistov na východe Ukrajiny si v stredu vyžiadalo delostrelecké ostreľovanie, ktoré v Donecku zasiahlo nemocnicu, stomatologickú kliniku a materskú školu. Oznámila to ukrajinská generálna prokuratúra, ktorá z ostreľovania obvinila proruských rebelov. Tí naopak pripisujú vinu ukrajinským vládnym jednotkám.

"Ozbrojenci z teroristickej organizácie Donecká ľudová republika zasadili ťažkým delostrelectvom masívny úder obytnej štvrti v Donecku. Pod paľbu sa dostala mestská nemocnica, materská škola a tiež stomatologická klinika. Črepiny z granátov poškodili obytné domy a automobily. Podľa predbežných správ zahynulo od štyroch do desať ľudí. V súčasnosti sa údaje o obetiach upresňujú," ohlásila prokuratúra, ktorá ostreľovanie vyšetruje ako "teroristický útok".

Podľa spravodajky BBC delostrelecký granát zasiahol polikliniku plnú čakajúcich ľudí. Tlaková vlna po explózií vyrazila všetky okná a sklo porezalo mnoho osôb.

SITA

"Jeden človek zahynul pri klinike, ďalšie dve telá ležia trochu bokom pri obytnom dome," uviedla reportérka. Ďalší dvaja ľudia vraj zahynuli na trolejbusovej zastávke.

Umierajú i civilisti

Záchranári hovorili až o 15 mŕtvych, ale presné informácie zatiaľ nie sú k dispozícií.

Podľa OSN neustále ostreľovanie a stupňovanie bojov na východe Ukrajiny prinieslo v posledných týždňoch smrť najmenej 224 civilistom. Celkový počet obetí ozbrojených stretov v oblasti Donbasu stúpol od minuloročného apríla na 5 358 mŕtvych.

Podľa posledných informácií armádneho hovorcu prišli počas uplynulých 24 hodín o život ďalší dvaa vojaci a 18 sa zranilo. Na druhej strane vraj zlikvidovali 18 rebelov a 55 ich zranili.

Podľa Kyjeva vzbúrenci od utorka vykonali osem desiatok delostreleckých a raketometných útokov na pozície armády a na dediny pod jej kontrolou. Pritom podľa Selezňova zahynuli dvaja vojaci a 18 utrpelo zranenia.

SITA

Armádne tlačové stredisko uviedlo, že tvrdý boj, ktorý trval približne štyri hodiny, sa odohral pri meste Debaľceve v Doneckej oblasti. Rebeli vraj začali hodinu pred stredajšou polnocou ďalší pokus o zatlačenie vojakov z pozícií. Stručná správa agentúry Ukrinform sa nezmieňuje o výsledku tohto ozbrojeného stretnutia.

Armádny analytik Dmytro Tymčuk uviedol, že armádne delostrelectvo na debalcevskom fronte za uplynulé tri dni zničilo 16 tankov nepriateľa.

Povstalci naopak ohlásili, že v stredu prvýkrát nasadili do bojov vlastné letectvo. Ich jediný stroj Su-25 štartujúci z Luhanska vraj zaútočil na armádnu kolónu pri Debaľceve.

Paľba trafila nemocnicu, materskú škôlku i stomatologickú kliniku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy