Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rebeli pri Luhansku vraj zostrelili ďalšie ukrajinské lietadlo
Zdielať na

Rebeli pri Luhansku vraj zostrelili ďalšie ukrajinské lietadlo

KYJEV / Ukrajinskí povstalci oznámili zostrelenie ďalšieho ukrajinského lietadla. Stroj Su-25 vraj protivzdušná obrana luhanských separatistov zostrelila nad obcou Irmino, ktorá leží západne od Luhanska.Podľa ruského denníka Gazeta.ru sa ukázalo, že rebeli zostrelili bezpilotné lietadlo, ktorého padajúce trosky si vraj splietli s katapultujúcim sa pilotom. Kyjev všetky správy separatistov o zostrelených strojoch, lietadlách a vrtuľníkoch poprel s tým, že jeho letectvo do bojov ani v pondelok, ani v utorok nevzlietlo.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov v Kyjeve oznámil, že za posledné tri týždne si boje na východe Ukrajiny vyžiadali smrť 224 a zranenie 545 civilistov.

Celkovo podľa údajov OSN od minuloročného apríla zahynulo na Ukrajine vyše 5 350 ľudí.

SITA

"Zastávky verejnej dopravy, trhoviská, školy a jasle, nemocnice a obytné štvrte sa zmenili na bojové pole v priamom rozpore so zásadami medzinárodného práva," uviedol úrad komisárky pre utečencov.

Zvyšuje sa i počet osôb, ktoré pre ostreľovanie museli opustiť svoje domovy. Len z Debaľceve v posledných niekoľko dňoch utieklo takmer 2 000 ľudí, uviedla OSN.

Boje si v uplynulých 24 hodinách vyžiadali životy najmenej 24 ľudí, vrátane 19 civilistov, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na utorkové vyjadrenie ukrajinských úradov a povstalcov.

V Kyjeve sa v utorok podľa ruských médií pred prezidentskou kanceláriou búrlivo demonštrovalo. Policajti a národní gardisti vraj museli zasahovať proti davu niekoľkých stoviek demonštrantov, ktorí sa pokúšali vtrhnúť do úradu a dožadovali sa, aby prezident vyhlásil vojnový stav.

Východ Ukrajiny neustále pod paľbou, pozrite sa, ako to tam vyzerá:

Ukrajinská armáda sa v utorok dohodla s doneckými povstalcami na zriadení humanitárnych koridorov z mesta Debaľceve, ktoré umožnia evakuovať civilistov z miesta bojov. Denníku Ukrajinská pravda to povedal zástupca ukrajinských ozbrojených síl Petro Kanonyk. Druhý koridor zriadia zo susedného mesta Vuhlehirsk.

Mesto Debaľceve v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny sa v posledných dňoch stalo miestom najprudších bojov medzi separatistami a vládnymi vojakmi. V meste, ktoré má v mierových časoch 25 000 obyvateľov, každodenne umierajú ľudia, míny a granáty dopadajú do obytných častí.

Mesto čiastočne ovládajú povstalci, väčšinu ale drží armáda. Vojaci sa z bojovej zóny v minulých dňoch pokúsili evakuovať civilistov. Niekoľko evakuovaných osôb sa pri streľbe zranilo.

Pokoj zbraní podľa správ z oboch miest už teraz vo vyznačených koridoroch platí a obe strany ho dodržujú. Vojaci a povstalci sa z miest bojov snažia vyviezť mŕtvych.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy