Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Počet utečencov dosiahol hranicu 60 miliónov, upozorňuje OSN
Zdielať na

Počet utečencov dosiahol hranicu 60 miliónov, upozorňuje OSN

ŽENEVA / Pre ozbrojené konflikty opustilo vlani svoje domovy na celom svete rekordných 59,5 milióna ľudí. Sýria sa pritom stala krajinou s najväčším počtom nedobrovoľne vysídlených osôb. Uviedol to vo štvrtok vysoký komisár OSN pre utečencov Antonio Guterres, ktorého citovala agentúra AP.

V roku 2014 utieklo pred vojnami, prenasledovaním či utláčaním zo svojich rodných krajín jeden zo 122 ľudí na svete. Uvádza to najnovšia správa Organizácie spojených národov, píše britský The Guardian.

Celkovo to predstavuje takmer 60 miliónov ľudí, čo je o 42 500 mužov, žien a detí viac za deň od roku 2010. Ak by sme počítali 60 miliónov utečencov ako obyvateľov jednej krajiny, išlo by o 24. najväčšiu krajinu na svete. Táto krajina by bola rovnako ľudnatá ako Taliansko.

Nekontrolovaná situácia

Guterres, ktorý v Ženeve prezentoval výročnú správu Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), tvrdí, že v tomto roku neočakáva žiadne zlepšenie postavenia migrantov. On sám bol zdesený z "ohromného" množstva ľudí, ktorí za uplynulé roky nútene opustili svoje domovy.

"Sme svedkami paradigmatickej zmeny. Nekontrolovaného sklzu do éry, v ktorej rozsah núteného vysídlenia v globálnom meradle - rovnako ako potrebná odozva - prevyšujú čokoľvek, čo tu bolo predtým," konštatoval Guterres.

Štvornásobný nárast

Vysoký komisár OSN označil za desivé, že čelíme zdanlivej neschopnosti medzinárodného spoločenstva spolupodieľať sa na ukončení vojny či budovaní a zachovaní mieru.

"Nové krízy sa množia," uviedol komisár OSN a dodal, že kríza v Iraku či Sýrii dosiahla obrovské rozmery. Podľa údajov UNHCR približne 13,9 milióna ľudí - čo sa rovná počtu obyvateľov aglomerácie Londýna - vlani utieklo zo svojich rodných krajín pred vojnami, prenasledovaním či utláčaním. V porovnaní s rokom 2010 ide až o štvornásobný nárast. Vyše polovica z nich sú deti.

Na konci roka 2014, pochádzalo 53 percent všetkých utečencov z troch krajín: Sýria (3 880 000), Afganistan (2 590 000) a Somálsko (1 110 000).

Obnovovanie konfliktov

Späť do vlasti sa vlani vrátilo len 126 800 utečencov. A to je najmenej od roku 1983. Najmasovejší návrat zaznamenali v Konžskej demokratickej republike, Mali a Afganistane.

V priebehu niekoľkých rokov vo svete vypuklo prípadne došlo k obnoveniu 15 ozbrojených konfliktov. Osem v Afrike (Pobrežie Slonoviny, Stredoafrická republika, Líbya, Mali, Nigéria, severovýchodnej Demokratickej republike Kongo, Južný Sudán a Burundi), tri na Strednom východe (Sýrii, Iraku a Jemene), jeden v Európe (Ukrajina) a tri v Ázii (v Kirgizsku, a v niekoľkých oblastiach Barmy a Pakistanu).

"Stretla som sa s niektorými z týchto ľudí a povedali mi, že chcú len šancu vrátiť sa do svojich domovov a získať späť normály život. A to je dôvod prečo sa snažíme týmto rodinám poskytnúť základné potreby - jedlo, čistú vodu a prístrešie," povedala tajomníčka medzinárodného rozvoja Justine Greening.

Odsúhlasenie kvót migrantov by znamenalo uzavretie zmluvy s pašerákmi a organizovaným zločinom. Takýmito tvrdými slovami odsúdil minister vnútra Robert Kaliňák myšlienku o prijatí stovky migrantov na Slovensku. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy