Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Veľké demonštrácie v Bratislave: Extrémisti napadli divákov cyklopretekov
Zdielať na

Veľké demonštrácie v Bratislave: Extrémisti napadli divákov cyklopretekov

BRATISLAVA / V sobotu popoludní v Bratislave protestovali dve proti sebe stojace skupiny. Na jednej strane pochod proti islamizácii Európy na ktorý prišli aj futbalový fanúšikovia a na strane druhej ich odporcovia - protestujúci proti neonacizmu. V centre mesta bolo okrem stoviek ľudí aj približne 1 500 policajtov. Pri strete okrem slovných útokov, vzduchom lietali aj fľaše a plechovky. Policajti mali čo robiť, aby nedošlo k fyzickým konfliktom a násiliu v uliciach.

V Bratislave sa dnes zišli proti sebe dva tábory, jeden proti utečencom, na opačnej strany boli ich priaznivci. Zhromaždenie s názvom "Spoločne proti nenávisti – Bratislava blokuje", sa zišlo na bratislavskom Hodžovom námestí, odkiaľ sa neskôr časť demonštrantov presunula na Hurbanovo námestie.

Na priaznivcov neustále dozerali desiatky policajtov. Skandovali heslá ako "antifa" či "fašisti hanba". V dave bolo vidieť transparenty "Nenechajte ľudí umierať na hranici" či "Cudzinec je našinec, refugees are welcome". Samotný protest sa zaobišiel bez väčších problémov, dav sa rozišiel okolo 18:00.

Dymovnice

Táto blokáda bola reakciou na ďalšie protestné zhromaždenie s názvom „STOP islamizácii Európy! Spoločne proti diktátu Bruselu, za Európu pre Európanov!“, ktoré bolo v rovnakom čase na Námestí SNP. Toto zhromaždenie prišlo podporiť niekoľko tisíc priaznivcov. Tí protestovalo proti prílevu imigrantov do Európy a proti utečeneckým kvótam. Zhromaždenie smerovalo z bratislavskej hlavnej stanice na Námestie SNP. S odporcami sa stretli pred Prezidentským palácom, hádzali do nich dymovnice.

Napadli divákov

Na nádvorie Bratislavského hradu v sobotu počas protestných zhromaždení vošlo približne tristo ľudí a napadli osoby, ktoré boli na cyklistických pretekoch.

"Polícia okamžite prijala opatrenia k zabráneniu ďalšieho protiprávneho konania a skupinu, ktorá tam vnikla, začala vytláčať, pričom tam zadržala celkom dvadsaťpäť osôb," informovala agentúru SITA bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Na mieste demonštrácií sa bol v sobotu pozrieť reportér Daniel Levický Archleb. Pozrite si reportáž:

Tisíce demonštrantov

Na železničnej stanici sa krátko pred 15-tou hodinou stretli odporcovia islamizácie Európy. Účastníci dorazili nielen z rôznych kútov Slovenska, ale aj z okolitých štátov. Podľa odhadov ich celkovo prišlo až okolo 5-tisíc. Policajné kontroly už pred začatím odhalili možných výtržníkov.

"V rámci kontrol osôb boli u niektorých zistené chladné zbrane ako aj atrapy výbušnín. Následne boli  tieto osoby z dôvodu podania vysvetlenia predvedené na príslušné policajné oddelenia," uviedla hovorkyňa krajskej polície v Bratislave Tatiana Kurucová.

Pochod mestom

Dav sa vydal na námestie SNP. Pochodovali cez Štefánikovu ulicu, okolo prezidentského paláca. Tam sa ale stretli ľudia s opačným názorom. Práve tu polícia očakávala vyostrenie situácie. Po zuby ozbrojení policajti sa snažili zabrániť stretu obidvoch skupín.

Fyzickému kontaktu medzi protestujúcimi policajti zabránili. V dave bolo vidieť dymovnicu a vzduchom letelo aj niekoľko fliaš a plechoviek, ktoré ale nikoho nezranili. V dave však mladý Bratislavčan dvoch policajtov zasiahol slzným plynom do tváre.

"Po ošetrení, na základe vlastného rozhodnutia, zostali vo výkone služby. 28-ročného Bratislavčana, podozrivého z trestného činu útoku na verejného činiteľa, policajti následne zadržali a eskortovali na príslušné oddelenie Policajného zboru," dodala Kurucová.

Zranený policajt

Ďalších 25 ľudí polícia zadržala na Staromestkej ulici, kde podľa doterajších informácií došlo k poškodeniu celkom 6 služobných motorových vozidiel s označením Polícia.

Zranil sa aj ďalší policajt, ktorého dlažobnou kockou zasiahli do stehna. Pravdepodobne s výtržnosťami súvisí aj rozbité čelné sklo na aute na Palisádach. Situáciu v meste polícia naďalej monitoruje.

V uliciach Bratislavy monitoroval priebeh protestov aj reportér Pavol Janič. Pozrite si jeho reportáž:

Kontrola hraníc

Policajti v sobotu kvôli protestom obsadili všetky strategické miesta. Nechýbali medzi nimi ani hraničné priechody. Na demonštráciu v Bratislave prichádzali ľudia aj z okolitých štátov. Pri kontrole im odobrali nebezpečné predmety a zbrane.

Desiatky policajtov kontrolovali vodičov hlavne z Českej republiky na bývalom hraničnom priechode Brodské.

Zadržali zbrane

Z bezpečnostných dôvodov polícia monitorovala všetky hraničné priechody so Slovenskom. Najviac ľudí, ktorí mali v pláne zúčastniť sa demonštrácie prichádzalo z Česka. Takmer stovka policajtov mala pod dohľadom všetky autá. Každú podozrivú posádku odsunuli nabok a skontrolovali. Do reči im veľmi nebolo.

Počas kontroly u niektorých našli rôzne palice, nože, boxery a dokonca aj atrapy výbušnín. Niektorí nemali pri sebe doklady. Pre zaistenie poriadku a hlavne bezpečnosti obyvateľov polícia využila všetky zákonné možnosti.

Ako prebiehala kontrola na hraniciach priblíži v reportáži Juraj Hajdin:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy