Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Utečenci už nechcú zostať v tábore v Röszke, autobusy rozdeľujú rodiny
Zdielať na

Utečenci už nechcú zostať v tábore v Röszke, autobusy rozdeľujú rodiny

RÖSZKE / Do Európy smerujú ďalšie tisíce migrantov a Európa si s tým nevie poradiť. Hranice Schengenu čelia obrovskému náporu. Reportér TV JOJ Rastislav Striško je v týchto dňoch s kameramanom Vladom Šrámekom na maďarsko-srbských hraniciach a sledujú aktuálnu dramatickú situáciu. Ľudia tam čakajú v záchytných táboroch, ale nechcú v nich ostať už ani minútu. Ich cieľom je západná Európa a sú odhodlaní dostať sa tam hoci aj pešo.

Maďarská obec Röszke je neďaleko hraníc so Srbskom a záchytný tábor vyzerá ako pokojné síce ako pokojné miesto, no nie je. "Boli sme tu len niekoľko minút a policajti doviezli zo Srbska autobus plný utečencov," opisuje situáciu reportér Rasťo Striško.

Tábory stráži polícia

"Som zo Sýrie. Idem do Maďarska a potom dúfam do Viedeň," hovorí jeden z utečencov. Takmer každý povie, že je zo Sýrie až na pár rodín z Afganistanu.

Tamojšie utečenecké tábory sú strážené políciou s každej strany. Jeden z táborov je preplnený a neprijíma Ďalších utečencov, ktorí prichádzajú.

Len pár metrov za kempom je situácia úplne iná, a vôbec sa podľa Rasťa Striška nedá opísať ako pokojná. Ďalší záchytný tábor polícia zriadila priamo na poli.

"Keď sme sa policajtov pýtali, čo bude s týmito ľudmi, nepovedali vôbec nič. Ako keby mali zakázané o tom hovoriť," opisuje Striško.

Nastala hystéria

V jednej chvíli sa polícii situácia vymkla spod kontroly. Po tom, ako sa do ďalšieho autobusu nedostali ani rodiny s deťmi, nastala hystéria. Utečenci tvrdia, že keď sa nezmestia do autobusov, rozdeľuje to ich rodiny. 

Po krátkom chaose sa časť migrantov rozbehla do pola. Radšej chcú ísť k rakúskym hraniciam pešo ako prečkať ďalšie dni v špine, prachu a neistote, čo s nimi bude. Na srbskej strane hraníc čakajú ďalšie tisícky utečencov.

Pozrite si autentickú reportáž Rasťa Striška:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy