Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Unavených migrantov na úteku z tábora Röszke premohla zima
Zdielať na

Unavených migrantov na úteku z tábora Röszke premohla zima

RÖSZKE / Z južného maďarského mesta Röszke podvečer utieklo niekoľko stoviek utečencov, ktorí sa vydali po blízkej diaľnici M5 smerom na Budapešť. Podľa maďarských médií mohlo ísť až o tisíc ľudí. Medzi nimi boli aj rodiny s deťmi.

Nespokojní utečenci už popoludní odmietli nechať sa registrovať a chceli sa vydať do Nemecka, napríklad aj pešo. Namiesto toho, aby v tábore odovzdali otlačky prstov.

Polícia pre bezpečnosť zastavila na diaľnici prevádzku v smere na Budapešť. Podľa agentúry MTI vylúčila, že by sa migranti pokúsili zastaviť za použitia sily. Agentúra Reuters predtým napísala, že policajti sa snažili utečencom zabrániť v opustení záchytného tábora použitím slzného plynu.

Po pätnástich kilometroch unavení migranti súhlasili s autobusovým odvozom späť do tábora.

Minister obrany odstúpil

Maďarský minister obrany Csaba Hende po pondelkovom zasadaní bezpečnostnej rady štátu podal demisiu. Zasadanutie bolo venované situácii s migrantmi. Dôvodom jeho odstúpenia je podľa všetkého nespokojnosť premiéra s pomalým postupom armády pri stavbe plotu na hraniciach so Srbskom.

Premiér Viktor Orbán rezignáciu Hendeho podľa agentúry MTI prijal. Ministerské kreslo vraj už ponúkol bývalému štátnemu tajomníkovi na ministerstve obrany Istvánovi Simicskóovi, ktorý je členom Orbánovej strany Fidezs.

Pomalá výstavba plotu

Za rezignáciou ministra je podľa maďarských médií predovšetkým Orbánova nespokojnosť s pomalým postupom stavby hraničného plotu, ktorý má podľa premiérových predstáv zastaviť príval utečencov smerujúcich zo Srbska cez Maďarsko ďalej na Západ. Vybudovanie tejto hraničnej bariéry má na starosti armáda.

Denník Népszabadság ale už na jar napísal, že Hende môže čoskoro o svoj post prísť. Dôvodom bola séria nehôd bojových lietadiel JAS-39 Gripen a príliš mu nepomohlo ani odhalenie, že so svojou kolegyňou využívali pri služobných cestách luxusné hotely. Medzičasom sa zobrali.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy