Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Do Gabčíkova prídu migranti, pozrite sa ako budú bývať
Zdielať na

Do Gabčíkova prídu migranti, pozrite sa ako budú bývať

BRATISLAVA/GABČÍKOVO / Minister vnútra Róbert Kaliňák považuje za úprimnejšie, efektívnejšie a najreálnejšie riešenie formu pomoci pri migrantiskej kríze dočasné umiestnenie žiadateľov o azyl v Gabčíkove. Ubytovňa je stále prázdna.

Pripravené ubytovne pre migrantov v Gabčíkove sú stále prázdne, no stále v maximálnej pohotovosti.

Sýrski kresťania totiž môžu prísť na Slovensko každú chvíľu, dokonca už v najbližších hodinách.

Administratívne prekážky

"Už som si myslel, že tu budú týždeň, ale nejaké administratívne prekážky tomu zabránili," uviedol po rokovaní vlády minister vnútra Robert Kaliňák.

Izby v ubytovni sú nachystané. Personál dokonca dvakrát naostro otestoval kuchyňu. Migranti neprišli, navarené jedlo vyhodili.

Ako dlho zostanú?

Momentálne nie je jasné ako dlho utečenci na Slovensku po ich príchode ostanú. Zatiaľ je isté iba to, že po ich pobyte u nás budú tak či tak, migrovať ďalej.

"My znášame náklady pobytu tých ľudí na Slovensku a zároveň pomáhame tej krajine, ktorá je preťažená. Toto je model, ktorý vie fungovať," dodal Kaliňák.

Pozrite sa, ako budú bývať migranti v Gabčíkove:

Kvóty sú iracionálne

Rozdelenie utečencov na základe povinných kvót nič nerieši a je iracionálne. Vyhlásil to na brífingu premiér Robert Fico. Reagoval tak na dnešné vystúpenia šéfa komisie Jeana-Clauda Junckera, ktorý opätovne navrhuje zaviesť systém povinných kvót na prerozdelenie migrantov.

"Medzi stanoviskom komisie a postojom krajín Visegrádskej štvorky (V4), pokiaľ ide o kvóty, je jasný rozpor a predpokladám, že sú aj ďalšie krajiny, ktoré majú s povinnými kvótami problém," uviedol Fico.

Vážna vec

Podľa neho "rozhodnutie prikázať niečo suverénnemu štátu je tak vážna vec, že to nemôže byť založené na dobrej vôli úradníka v Bruseli. Je to rozhodnutie, ktoré vyžaduje vážnu politickú diskusiu. Veď s nami o tom nikto nehovoril,“ vyhlásil ďalej slovenský premiér.

"Len počúvame: povinné kvóty, ale nikto sem nejde, nepresviedča nás a my si myslíme, že povinné kvóty sú iracionálne,“ dodal.

Nikto u nás nechce byť

Fico očakáva, že takáto vážna téma nebude na rozhodnutí Európskej komisie, ale bude to téma na Európsku radu. Podľa neho môže existovať aj iný režim ako povinné kvóty, nájdime iné riešenie výhodné pre všetkých, vyzval Fico.

"Uvedomme si, že u nás nikto nechce byť. Tí čo by sem prišli na základe rozhodnutia komisie, by od nás odišli, tak aký význam majú takéto kvóty a okrem toho nič o tých ľuďoch nevieme,“ zopakoval na adresu problematiky kvót Fico. 

Odmietajú diskusiu

Minister vnútra Robert Kaliňák nepočul jediný argument, ktorý by potvrdzoval správnosť zavedenia povinných kvót na prerozdelenie migrantov do členských štátov Európskej únie.

"Je to mantra, ktorú si vymysleli pred šiestimi mesiacmi, a tvrdohlavo o nej odmietajú diskutovať, prečo to je správne alebo nie," poznamenal Kaliňák.

Podľa neho nie sú kvóty zárukou toho, že po ich zavedení už žiadni migranti na ceste do Európy nezomrú, a ani neznížia utečeneckú vlnu. "Okrem toho, že by to perfektne vyzeralo na papieri, ako sme si solidárne prerozdelili tlak. Ale to nie sú zrnká piesku alebo nejaká komodita. Sú to živí ľudia. Nie je to tona ryže, ktorú si musíme prerozdeliť," zdôraznil.

Kvóty nebudú fungovať

Je presvedčený, že povinné kvóty v prípade ich schválenia nebudú fungovať. Ukázali to podľa neho posledné udalosti, keď zo 14 000 utečencov, ktorí prekročili hranice Rakúska, požiadalo o azyl v tejto krajine iba niečo cez 700.

Upozornil, že Rakúsko patrí ku krajinám s najvyššou životnou úrovňou a najrozvinutejšou demokraciou na svete. "Tuto niečo nesedí, niečo tu veľmi nesedí," podotkol.

Rovnako pripomenul, že kvóty pôjdu tiež proti právam samotných migrantov, keďže budú musieť ísť do krajín, o ktoré nemajú záujem.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy