Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prívrženci Kotlebovej strany sa do Gabčíkova nedostali, zablokovali cestu
Zdielať na

Prívrženci Kotlebovej strany sa do Gabčíkova nedostali, zablokovali cestu

GABČÍKOVO / Utorková demonštrácia proti migrantom v Gabčíkove sa skončila bez veľkých prejavov. Na miesto sa nedostavili hlavní organizátori, a to prívrženci strany Mariána Kotlebu. Zabránili im v tom policajti.

V utorok večer polícia uzavrela cestu medzi Gabčíkovom a Vrakúňom.

Zablokovala ju totiž skupina sympatizantov a členov extrémistickej Ľudovej strany Naše Slovensko, spolu s jej lídrom Mariánom Kotlebom. Posadili sa na cestu po tom, ako ich polícia nevpustila do Gabčíkova.

"Polícia nepovolila vstup do obce vozidlám, ktoré smerovali na zhromaždenie do Gabčíkova, nakoľko na mieste, na ktorom chceli mať zhromaždenie, prebiehalo iné, už predtým odsúhlasené, podujatie," informovala trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Bez povolenia

O prenajatie Kultúrneho strediska na utorok požiadal obec obyvateľ Gabčíkova. Členovia a prívrženci Ľudovej strany Naše Slovensko, spolu s chlapcami z maďarskej extrémistickej skupiny 64 žúp, chceli demonštrovať proti príchodu migrantov.

"Nedostali povolenie, lebo ja som im oznámil, že je tam ďalšia akcia, nie je to možné, aby to tam uskutočnili," vysvetlil starosta Gabčíkova István Fenes.

Nič sa nekonalo

Polícia preto pred plánovaným začiatkom demonštrácie kontrolovala všetky autá smerujúce do Gabčíkova na všetkých výpadovkách.

"Vzhľadom na to, že v Trnavskom kraji prebiehala dopravno bezpečnostná akcia v súvislosti s nelegálnou migráciou, polícia mala k dispozícii dostatočný počet policajtov potrebných na zabezpečenie verejného poriadku," informovala Kredatusová.

"Sú úplne v pokoji - všetci, ktorí chceli vyjadriť protest. Akurát policajné sily nám v tom bránia, v pokračovaní cesty. Demonštranti sadli na zem a takýmto gestom vyjadrujú svoj postoj, že máme právo na demonštráciu," povedal jeden z účastníkov plánovanej demonštrácie.

Demonštranti cestu do Gabčíkova uvoľnili krátko pred polnocou.

"Nebol zadokumentovaný žiadny trestný čin ani priestupok," potvrdila Kredatusová. 

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy