Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Župan Kotleba vyvesil na svojom úrade transparent STOP NATO
Zdielať na

Župan Kotleba vyvesil na svojom úrade transparent STOP NATO

BANSKÁ BYSTRICA / Šéf Banskobystrického kraja a vodca extrémistov Marian Kotleba vyvesil v piatok na budove, kde sídli jeho úrad, obrovský transparent s hanlivým odkazom na adresu Američanov a NATO. Informoval o tom denník SME.

Kotleba je známy svojimi negatívnymi postojmi k Európskej únii aj Severoatlantickej aliancii. NATO je podľa neho teroristická organizácia.

Okupačná modrá handra

Župan spolu s riaditeľom svojho tlačového odboru Miroslavom Beličkom zavesili na krajský úrad nápis "Yankees go home! Stop NATO". Yankees je slangové označenie ľudí pochádzajúcich zo Spojených štátov. Budova sa nachádza v Banskej Bystrici na Námestí Slovenského národného povstania (SNP) a Kotleba akciu podnikol práve v deň osláv SNP. Píše  o tom denník SME.

Kotleba už skôr z budovy zvesil vlajku Európskej únie, ktorú následne nazval "okupačnou modrou handrou". "Ani Hitler si nedovoľoval to, čo dnes Európska únia. Nemecká vlajka viala len na veľvyslanectve Nemecka v Bratislave a nie na ďalších úradoch v krajine," povedal vtedy.

Vyhral prekvapivo

Kotleba sa stal županom na konci minulého roka potom, čo prekvapivo vyhral v krajských voľbách. V minulosti sa nechválne preslávil vystúpeniami v nacistických uniformách a extrémistickými prejavmi, kvôli ktorým bol niekoľkokrát obžalovaný.

Banskobystrický župan Marián Kotleba je na oslavách SNP nevítaným hosťom. Na oslavách pred ôsmimi rokmi ho zbalili kukláči ešte pred bránami pamätníka SNP. O rok neskôr sa nedostal ani len na námestie.

"Keď niekto označí NATO za teroristickú organizáciu, Európsku úniu za okupanta a hrdinsky strhne vlajku Európskej únie z úradu banskobystrického kraja, tak čo tu chce robiť," hovorí riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy