Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Fašista Kotleba tam nemá čo robiť, tvrdí organizátor
Zdielať na

Fašista Kotleba tam nemá čo robiť, tvrdí organizátor

BANSKÁ BYSTRICA / Desaťtisíce ľudí, prezidenti či ministri. Organizátori centrálnych osláv SNP v Banskej Bystrici sa pripravujú na davy. 70. výročie si budú v meste pripomínať štyri dni. Medzi pozvanými nie je banskobystrický župan Marián Kotleba. Organizátor sa vyjadril, že fašista tam nemá čo robiť.

Banskobystrický župan Marián Kotleba je nevítaným hosťom. Na oslavách pred ôsmimi rokmi ho zbalili kukláči ešte pred bránami pamätníka SNP. O rok neskôr sa nedostal ani len na námestie.

"Keď niekto označí NATO za teroristickú organizáciu, Európsku úniu za okupanta a hrdinsky strhne vlajku Európskej únie z úradu banskobystrického kraja, tak čo tu chce robiť," hovorí riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev.

Cesta k pamätníku zarúbaná

V jeho prípade platí, že k pamätníku je cesta zarúbaná. Ani tohtoročného okrúhleho výročia sa ako predstaviteľ samosprávy nezúčastní. Nič na tom nemení ani jeho funkcia župana. Žiadnu oficiálnu pozvánku od organizátorov čakať nemôže.

"Opakovanie sa vyjadruje dehonestujúco o ľuďoch, ktorí sa zúčastnili Slovenského národného povstania. Je obdivovateľom Slovenského štátu z rokov 1939-1945, tak nevidím najmenší dôvod, aby tu bol," dodáva Mičev.

SNP = vlastizrada

"Ak niekto v roku 2006 hovorí o SNP ako o vlastizrade alebo o komunistickej akcii, ktorá sa organizuje za štátne peniaze je zrejmé, že sa takýto človek nepozve. Napriek tomu, že je to porušenie protokolu. Organizátor má na to plné právo," uviedol politológ Martin Klus.

"Iná stránka je to, že predsedu vyššieho územného celku to stavia do pozície martýra. Človeka, ktorému je ubližované," dodáva.

Fašista nie je urážka

Známy historik si servítku pred ústa nedáva. Účasť do dnešného dňa  potvrdilo tridsať veľvyslanectiev. Tvrdí, že by neprišli keby bol Kotleba medzi pozvanými hosťami. "Fašista nie je urážka. Fašista je označenie politickej príslušnosti," tvrdí Mičev.

Za tvrdými vyjadreniami si Mičev pevne stojí, tvrdí, že možných následkov sa neobáva. "Označiť ho za politického pravicového extrémizmu je pre mňa málo, pretože to nie je pravda," dodáva.

Kotleba nereaguje

Marián Kotleba na túto tému nereaguje. Podľa vlastných slov nemá potrebu sa k nej vyjadriť. Stanovisko neposlalo ani tlačové oddelenie župy. "Možno by bolo oveľa jednoduchšie pozvať ho na takúto akciu. predpokladám, že by aj tak účasť odmietol. Takto je tu riziko, že príde ako občan a bude skôr provokovať," dodáva politológ.

"Chcel by som vidieť tú odvahu, že príde ako civilná osoba a pozrie sa tým ľuďom do očí," dodáva Mičev. 

Súvisiace články