Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Marian Kotleba: NATO je teroristická organizácia!
Zdielať na

Marian Kotleba: NATO je teroristická organizácia!

BANSKÁ BYSTRICA / Banskobystrický župan Marián Kotleba podporil otvoreným listom zvrhnutého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Za situáciu na Ukrajine môže podľa predsedu VÚC agresívna americká zahraničná politika.

Prezident mal zabrániť súčasnej situácii

Na oficiálnej stránke úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa už mesiac nachádza otvorený list ukrajinskému exprezidentovi. Kotleba v ňom vyzýva Janukovyča, aby v žiadnom prípade neustupoval skupinám, ktoré sa snažia rozbiť územnú celistvosť Ukrajiny.

To, čo sa v liste nachádza, však doteraz osobne nekomentoval. "Nešlo o to, že za ním stojím. Z pozície prezidenta republiky mal spraviť všetko pre to, aby zabránil súčasnému vývoju," myslí si Kotleba.

Podľa politológa Martin Klusa je zrejmé, že predseda VÚC prekročil kompetencie a právomoci, ktoré mu prináležia. "Treba sa zamyslieť nad tým, že máme na Slovensku oficiálnu zahraničnú politiku a tento list bol v istom protiklade s ňou," komentoval politológ Martin Klus.

Nešťastný krok

K listu sa vyjadrili aj niektorí poslanci BBSK. "Nevidím zmysel v tom, aby župan vypisoval pánovi Janukovyčovi, ktorý o Slovensko neprejavil žiaden záujem. Je to zbytočné," myslí si poslanec Karol Konárik.

"Ako v kraji, tak i na celom Slovensku máme vlastné problémy, ktorým by sme sa mali venovať," doplnil Ladislav Kukolík a trio poslancov uzatvára Peter Gogola: "Pán Kotleba má právo na svoj názor, na druhej strane si myslím, že je vnútornou záležitosťou Ukrajiny, aby si vyriešila túto situáciu," dodal.

Konšpiračné teoŕie

Župan v liste označil NATO za teroristickú organizáciu. Nevonia mu ani Európska únia a varuje Ukrajinu, že neprinesie ľudu nič dobré. "Mrzí ma, že na situáciu v krajine doplácajú obyčajní ľudia. Je to veľmi nešťastné. Ide o prejav agresívnej politiky USA," napísal v liste Kotleba.

"Myslím, že takéto vyhlásenie nepatrí do úst predsedu vyššieho územného celku," skonštatoval politológ Klus.

Téme sa venuje reportérka Katarína Kováčiková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy