Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kotleba mení uniformu za oblek. Župan s nálepkou extrémista
Zdielať na

Kotleba mení uniformu za oblek. Župan s nálepkou extrémista

BANSKÁ BYSTRICA / V Banskobystrickom kraji išlo o voľbu hnevu a nespokojnosti. Myslí si to analytik Ján Baránek. A to v súvislosti s nečakaným zvolením Mariána Kotlebu za župana. Muža, ktorý sa prezentoval často extrémnymi názormi s rasovým podtónom.

Kotlebove prvé plány

Kotleba svoje víťazstvo nepovažuje za prekvapenie. "Chcem sa poďakovať všetkým voličom za dôveru a za to, že nepodľahli mediálnemu tlaku zo všetkých strán," vyhlásil Kotleba. Medzi prvé kroky, ktoré plánuje vo funkcii, patrí poverenie hlavného kontrolóra kontrolou všetkých zmlúv na dodávku tovarov a služieb, presahujúcich hodnotu 2 660 eur. 

Voliči sú nahnevaní, a to podľa Baránka pomohlo Kotlebovi. „Je to porážka Smeru a prejav vzdoru pre neriešenie problémov,“ zdôraznil. Za prehru Vladimíra Maňku môže podľa neho aj SDKÚ-DS.

Fico problém nevidí

„Zachovala sa úplne chaoticky, keď Kaník povedal, že Maňka je väčší extrémista ako Kotleba a Frešo zas povedal, že treba podporiť Maňku,“ dodal Baránek. Podľa neho však za porážku Maňku môže aj fakt, že končiaci župan spravoval župu štyri dni do mesiaca a zvyšok trávil v Bruseli. "Aj toto sa určite voličom nepáčilo," konštatoval.

Podľa premiéra Roberta Fica sa mnohí správali podľa pravidla, že všetko je lepšie ako Smer. „Viem si predstaviť ako s radosťou voliči hlasovali za Kotlebu, len aby nevyhral Maňka. Necítime žiadnu zodpovednosť za výsledok v Banskej Bystrici,“ povedal. Zároveň pripomenul, že Maňka vyhral v prvom kole tak, že mu chýbalo 0,5 percenta k celkovému víťazstvu. „Nevidím dôvod vyvodzovať zodpovednosť voči Maňkovi, ktorý dostal približne taký počet hlasov, ako v prvom kole,“ uviedol. KOMPLETNÉ VÝSLEDKY TU.

Ako nástup Hitlera

"Musíme bojovať proti tomu, aby na Slovensku prekvital extrémizmus. Dnes je kríza a vysoká nezamestnanosť v Európe a aj v iných krajinách ide extrémizmus dopredu. Musíme robiť všetko pre to, aby sme tomu zabránili. Najlepšia cesta je bojovať proti tomu lepšou ekonomickou situáciou,“ uviedol po prvom kole Maňka.

Podotkol, že z politickej strany Adolfa Hitlera sa najprv všetci smiali, a kým si uvedomili vážnosť situácie, bolo už neskoro. Dôvod svojej prehry v sobotnom volebnom súboji vidí v tom, že viacerí jeho voliči zostali doma, lebo považovali víťazstvo za isté.

Extrémista, čo hovorí z duše

Ukázalo sa, že Kotleba má tri skupiny voličov. Jedna skupina sú skalní, ktorých nie je viacej, ale k voľbám prídu. Druhá skupina sú ľudia, ktorí prišli iba z protestu, že sa niektoré problémy, ktoré oni pociťujú, neriešia tak, ako by sa riešiť mali. "A tretia skupina boli hlavne mladí ľudia, ktorí sa zorganizovali cez sociálne siete a povedali si: poďme voliť, nech je sranda. Kdekoľvek by pán Kotleba kandidoval, aj v iných krajoch, tak by to dopadlo asi tak isto,“ povedal Maňka.

Víťazstvo Kotlebu je podľa politológa Samuela Abraháma výsledkom a hanbou súčasnej politickej garnitúry, ako aj tých garnitúr, ktoré tu boli za ostatných 24 rokov od nežnej revolúcie. "Tých 70 tisíc ľudí, ktorí hlasovali za Kotlebu, to neurobilo ako protesthlas, ale ako reakciu na reči extrémistu a populistu, ktorý im hovorí z duše," poznamenal politológ.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

tvjoj

Súvisiace články

Najčítanejšie správy