Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
VOĽBY DO VÚC. Konečný výsledok 2. kola - Banskobystrický kraj
Zdielať na

VOĽBY DO VÚC. Konečný výsledok 2. kola - Banskobystrický kraj

BANSKÁ BYSTRICA / Obyvatelia Banskobystrickej VUC-ky v druhom kole regionálnych volieb rozhodovali, či predsedom samosprávy zostane Vladimír Maňka. Alebo či ho nahradí rozporuplný Marián Kotleba.

Výsledky 2. kola

Kandidát Zisk v %
Vladimír Maňka44,46
Marián Kotleba55,53
Volebná účasť24,61
Spočítané hlasy100

Zdroj: ŠÚ SR

Predsedom je podľa výsledkov regionálnych volieb Marian Kotleba (ĽSNS). Ten v dnešnom druhom kole volieb prekvapivo porazil svojho protivníka - doterajšieho predsedu kraja Vladimíra Maňku. Kotleba získal 55,53 percenta hlasov, a teda zaňho hlasovalo 71 397 voličov. Za Maňku hlasovalo 44,46 percenta voličov a dostal 57 164 hlasov. Volebná účasť v Banskobystrickom kraji je najvyššia na Slovensku - 24,61 percenta. REAKCIE ČÍTAJTE TU.

Najredšie osídlený kraj

54-ročný Vladimír Maňka je kandidát koalície strán Smer-SD, KDH, Strana maďarskej komunity, Strana moderného Slovenska, Ľudová strana-HZDS, Hnutie za demokraciu a Strana zelených. 36-ročný informatik s extrémistickými názormi Marian Kotleba je kandidát Ľudovej strany Naše Slovensko.

V prvom kole Maňku volilo 60 960 občanov a získal tak 49,47 percenta hlasov zúčastnených voličov, Kotlebu volilo 26 251 občanov, čo je 21,30 percenta zúčastnených voličov. Už vtedy jeho úspech vyvolal prevažne kritické reakcie. Vladimír Maňka napríklad spomínal aj nástup nacistického zločinca Adolfa Hitlera k moci. VIAC TU.

Kraj je najredšie obývaný na Slovensku. Má zhruba 660-tisíc obyvateľov, ktorí žijú v 516 obciach: 24 mestách a 492 dedinách.

Parlament Smeru a KDH

Za poslancov 49-členného Zastupiteľstva pre nastávajúce volebné obdobie si pred dvoma týždňami zvolili 25 kandidátov koalície Smer-SD – KDH (24 nominantov Smeru-SD a jedného za KDH), 13 nezávislých kandidátov, päť kandidátov Strany maďarskej komunity (SMK), dvoch kandidátov koalície SDKÚ-DS - SaS - Nová väčšina-Dohoda (jedného za SaS a jedného za Novú väčšinu-Dohodu) a po jednom kandidátovi Ľudovej strany Naše Slovensko, Slovenskej národnej strany (SNS), Strany zelených a koalície ĽS-HZDS - Hnutie za demokraciu (nominanta ĽS-HZDS). ZLOŽENIE PARLAMENTU NÁJDETE TU.

Ísť voliť sa oplatilo

Ak ste sa práve nerozhodli obývať len územie svojho domu, či bytu, tak k presúvaniu svojej maličkosti potrebujete cesty. Najčastejšie druhej a tretej triedy. Práve za ich kvalitu zodpovedá župa. Dobrý manažment rozhoduje o tom, či budete v servise každý druhý deň, alebo vôbec. Rozhoduje aj o tom, ako často a za koľko sa po vašom kraji budú premávať autobusy, či vlaky. POZRITE SI REPORTÁŽ.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy