Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
3x Smer, 1x SDKÚ + 1 Kotleba = výsledok 2. kola výberu župana
Zdielať na

3x Smer, 1x SDKÚ + 1 Kotleba = výsledok 2. kola výberu župana

SLOVENSKO / Po sobotňajšom druhom kole regionálnych volieb má Slovensko piatich nových predsedov samosprávnych krajov. Smer-SD uspel v troch krajoch, v jednom zvíťazil nominant strany SDKÚ-DS a v jednom kandidát strany Ľudová strana Naše Slovensko. Výsledky v nedeľu predpoludním potvrdila aj Ústredná volebná komisia.

Výsledky ONLINE, rozkliknite odkaz

V 2. kole voliči v Bratislavskom kraji vyberali predsedu medzi Pavlom Frešom a Monikou Flašíkovou Beňovou. V Trnavskom kraji sa rozhodovalo medzi Tiborom Mikušom a Józsefom Berényim, v Nitrianskom kraji medzi Milanom Belicom a Tomášom Galbavým. V Banskobystrickom kraji si mohli voliči vyberať medzi Vladimírom Maňkom a Marianom Kotlebom a v Košickom kraji sa o priazeň voličov uchádzali Zdenko Trebuľa a Rudolf Bauer.

V Žilinskom, Prešovskom a Trenčianskom samosprávnom kraji predsedov zvolili už v prvom kole. Rovnako 9. novembra zvolili krajských poslancov vo všetkých krajoch.

Sme výrazný víťaz volieb

V štyroch z piatich krajov, v ktorých v sobotu rozhodovali voliči, zasadne do kresla predsedu staronové vedenie. Smer-SD regionálne voľby podľa premiéra a predsedu strany Roberta Fica vyhral. "Pred štyrmi rokmi sme mali piatich, dnes máme šiestich županov. Máme o 25 poslancov viac. Teda sme výrazný víťaz volieb,“ vyhlásil.

O najväčšie prekvapenie tohtoročných regionálnych volieb sa postaral Marian Kotleba (ĽSNS). Ten v Banskobystrickom kraji porazil svojho súpera, doterajšieho predsedu kraja Vladimíra Maňku (Smer-SD, KDH, SMK, SMS, ĽS-HZDS, HZD, a Strana zelených).

Voliči hlasovali za Kotlebu

Za Kotlebu hlasovalo 71 397 voličov (55,53 percenta), Maňka získal 57 164 hlasov (44,46 percenta). Podľa predsedu Smeru Roberta Fica získal Kotleba množstvo hlasov voličov pravice a mnohí sa v týchto voľbách správali podľa pravidla, že všetko je lepšie ako Smer.

"Viem si predstaviť ako s radosťou voliči hlasovali za Kotlebu, len aby nevyhral Maňka. Necítime žiadnu zodpovednosť za výsledok v Banskej Bystrici,“ povedal Fico. "Víťazstvo Kotlebu v Banskej Bystrici je obrovskou prehrou demokracie na Slovensku, je to rana, ktorú nikto nečakal,“ zhodnotil výsledok v Banskobystrickom kraji predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Volebná účasť v Banskobystrickom kraji bola najvyššia na Slovensku - 24,61 percenta.

Za Freša hlasovalo viac ako 74 tisíc voličov

Bratislavský samosprávny kraj naďalej povedie jeho doterajší predseda Pavol Frešo (SDKÚ-DS s podporou KDH, Mosta-Híd, SMK, SaS, OKS a Strany zelených). Podľa výsledkov štatistického úradu výrazne zvíťazil nad svojou súperkou Monikou Flašíkovou Beňovou (Smer-SD). Frešo získal 74,24 percenta hlasov, takže za neho hlasovalo 74 132 voličov kraja, Flašíkovej Beňovej odovzdalo svoj hlas 25 714 voličov, a teda získala 25,75 percenta.

V troch krajoch - Trnavskom, Nitrianskom a Košickom zvíťazili nominanti strany Smer-SD. Vo všetkých bude vo funkcii pokračovať staronový predseda. Milan Belica (Smer-SD, SNS, Agrárna strana vidieka) porazil v Nitrianskom kraji Tomáša Galbavého (Most-Híd, NOVA, OKS, SaS, SDKÚ-DS, SMK).

Mikuš porazil Berényiho

Belica neoficiálne získal 55,61 percenta, teda 50 071 hlasov. Galbavý má 44,38 percenta hlasov, hlas mu odovzdalo 39 958 voličov. Aj súčasný predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš (NEKA s podporou Smeru-SD, SNS, KSS) naďalej zostáva vo svojom kresle.

V druhom kole regionálnych volieb porazil svojho protikandidáta Józsefa Berényiho (SMK, OKS). Mikuš má podľa výsledkov štatistického úradu 60,26 percenta, tade hlas mu odovzdalo 48 358 voličov. Berényi dostal 39,73 percenta hlasov, ktoré mu odovzdalo 31 884 hlasujúcich v regionálnych voľbách.

V Košickom kraji prišlo najmenej ľudí

Aj Košický samosprávny má staronového predsedu, a to Zdenka Trebuľu (Smer-SD, Most-Híd, SMK), ktorý podľa výsledkov porazil Rudolfa Bauera (KDS). Trebuľa získal 53,07 percenta, čo zodpovedá 39 970 hlasom voličov kraja. Bauerovi dalo hlas 46,92 percenta ľudí, čo je 35 339 hlasujúcich. Účasť v druhom kole volieb bola v Košickom kraji najnižšia na Slovensku, a to 12,21 percenta.

Druhé kolo krajských volieb bolo pokojné, skonštatovala Ústredná volebná komisia. Podľa komisie sa obavy z kupovania hlasov nepotvrdili, polícia však zaznamenala dva prípady marenia volieb.

V prvom kole regionálnych volieb, ktoré sa konalo 10. novembra si zvolili svojich predsedov tri kraje. V Žilinskom kraji zvíťazil Juraj Blanár (Smer-SD, SNS a Strana zelených), v Trenčianskom kraji Jaroslav Baška (Smer-SD) a v Prešovskom kraji Peter Chudík (Smeru-SD). POZRITE SI REPORTÁŽ O ATMOSFÉRE VOLEBNEJ SOBOTY.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy