Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
VOĽBY DO VÚC. Víťazi a porazení, kompletný prehľad
Zdielať na

VOĽBY DO VÚC. Víťazi a porazení, kompletný prehľad

BRATISLAVA / Ústredná volebná komisia vyhlásila oficiálne výsledky volieb poslancov a predsedov samosprávnych krajov, ktoré sa konali v sobotu 9.11.2013. Tri samosprávy už meno svojho župana poznajú, ostatné sa ho dozvedia až po druhom kole, ktoré sa bude konať 23. novembra 2013.

Zvolili troch predsedov

Tri samosprávne kraje už poznajú meno svojho predsedu, ktorý vzišiel zo sobotňajších regionálnych volieb, v piatich krajoch sa bude konať druhé kolo. Oficiálne výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov oznámila na tlačovej konferencii v Bratislave Ústredná volebná komisia.

Predsedu ľudia zvolili v prvom kole v Trenčianskom kraji, kde zvíťazil Jaroslav Baška. V Žilinskom kraji pozíciu obhájil Juraj Blanár, tretím víťazom volieb predsedu kraja je Peter Chudík v Prešovskom kraji.

Druhé kolo volieb

Vo zvyšných krajoch sa bude o dva týždne 23. novembra 2013 konať druhé kolo, keďže miestni kandidáti na predsedov krajov nezískali viac ako 50 percent odovzdaných hlasov. Svoj hlas v sobotňajších voľbách odovzdalo vo voľbách celkovo 20,11 percenta oprávnených voličov.

V Bratislavskom kraji sa v druhom kole stretne Pavol Frešo a Monika Flašíková - Beňová, v Trnavskom kraji Tibor Mikuš a József Berényi, v Nitrianskom kraji Milan Belica a Tomáš Galbavý, v Banskobystrickom kraji Vladimír Maňka a Marian Kotleba a v Košickom kraji Zdenko Trebuľa a Rudolf Bauer.

Volebná účasť

Vo voľbách bolo dokopy 5 932 okrskov, počet oprávnených osôb zapísaných v zoznamoch voličov 897 536, celková volebná účasť 20,11%. Občania, ktorý prišli voliť, odovzdali 897 161 obálok, čiže 375 občanov svoju obálku neodovzdalo. Počet platných hlasovacích lístkov pre voľby predsedu bolo 849 101. Z počtu 408 volených poslancov bolo zvolených všetkých 408.

 Samosprávny kraj
účasť voličov
Bratislavský samosprávny kraj21,65 %
Trnavský samosprávny kraj17,46 %
Trenčiansky samosprávny kraj17,37 %
Nitriansky samosprávny kraj17,9 %
Žilinský samosprávny kraj21,57 %
Banskobystrický samosprávny kraj24,59 %
Prešovský samosprávny kraj22,13 %
Košický samosprávny kraj17,77 %
 Zdroj: ŠUSR

TOTO SÚ OFICIÁLNE VÝSLEDKY PODĽA KRAJOV.

VOĽBY DO VÚC. Bratislavský kraj

VOĽBY DO VÚC. Trnavský kraj

VOĽBY DO VÚC. Nitriansky kraj

VOĽBY DO VÚC. Trenčiansky kraj

VOĽBY DO VÚC. Žilinský kraj

VOĽBY DO VÚC. Banskobystrický kraj

VOĽBY DO VÚC. Prešovský kraj

VOĽBY DO VÚC. Košický kraj

Výsledky volieb do jednotlivých zastupiteľstiev TU.

Voľby predsedov a poslancov samosprávnych krajov hodnotí predseda Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Štefan Škrabák ako jedny z najpokojnejších. "Toto boli najpokojnejšie, také najkľudnejšie voľby." ÚVK na svojom večernom rokovaní prerokovala iba dva podnety.

Od začiatku hlasovania sa tak komisia zaoberala spolu 20 podnetmi, medzi nimi aj podozreniami z kupovania hlasov rómskych voličov, ktoré sa však nepotvrdili.

Posledné dva podnety sa týkali prezentácie dvoch kandidátov na poslancov zastupiteľstiev vyšších územných celkov (VÚC). Ich portréty boli na autách. ÚVK nemá podľa Škrabáka kompetencie, aby voči takémuto konaniu mohla vyvodiť nejaké postihy, preto oba podnety vzala na vedomie.

Dva prípady údajnej korupcie

Polícia vyšetruje dva prípady údajnej korupcie pri sobotňajších regionálnych voľbách. "V dvoch veciach je začaté trestné stíhanie vo veci pre podozrenie z volebnej korupcie," oznámil na tlačovej besede viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel.

Podozrenia sa týkajú možného kupovania hlasov, ide o región východného Slovenska. Bližšie informácie nechcel Ábel povedať, o prípadoch budú podľa neho informovať v najbližších dňoch. "Venujú sa im špecialisti na boj s korupciou," dodal.

Volebná sobota bola podľa Ábel pokojná. "Operačný deň hodnotíme pozitívne, nedošlo k žiadnemu výraznejšiemu rušivému momentu," skonštatoval. Zaznamenali 23 podaní, väčšinu po preverení vyhodnotili ako neopodstatnené. Okrem toho polícia eviduje štyri priestupky.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy