Oblačno
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Osem krajov, traja župani. Výsledky 1. kola TU
Zdielať na

Osem krajov, traja župani. Výsledky 1. kola TU

SLOVENSKO / Viac ako miliarda eur! Toľko peňazí majú v rukách víťazi župných volieb. Spolu s poslancami rozhodujú o našich každodenných životoch. A to doslova. Vyššie územné celky spravujú nemocnice, školy, domovy dôchodcov, cesty II. a III. triedy. Pozrite si oficiálne výsledky.

Pravidlá voľby

Ak v prvom kole volieb nezíska ani jeden z kandidátov na predsedu samosprávneho kraja nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, vykoná sa do 14 dní druhé kolo volieb, teda v sobotu 23. novembra. Do druhého kola volieb postúpia tí dvaja kandidáti, ktorí získali najväčší počet platných hlasov v prvom kole volieb.

Zvolili troch predsedov

Tri samosprávne kraje, už poznajú meno svojho predsedu, ktorý vzišiel zo sobotňajších regionálnych volieb. Predsedu ľudia zvolili v prvom kole v Trenčianskom krajiv Žilinskom kraji a v Prešovskom kraji. Mená nájdete TU.

V piatich krajoch sa bude konať druhé kolo. V Bratislavskom, v Trnavskom, v Nitrianskom, v Banskobystrickom a v Košickom kraji. Oficiálne výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov oznámila na tlačovej konferencii v Bratislave Ústredná volebná komisia. Viac si prečítajte TU.

Odhady sa naplnili

Politológovia odhadovali víťazstvo ľavice. "Pravicové Slovensko nebude, nie je dôvod, aby to tak bolo. Od parlamentných volieb, kedy Slovensko očervenelo, sa nestalo nič také, aby bolo pravicové," povedal Ján Baránek.

Hlasovať v sobotnajších voľbách do orgánov samosprávnych krajov sa vo všetkých 5 932 volebných miestnostiach dalo do soboty 22:00.Viac Štatistík nájdete TU.

Voliť mohli aj cudzinci

Využiť svoje voličské právo mohlo približne 4,4 milióna obyvateľov Slovenska a cudzincov s trvalým pobytom vo veku nad 18 rokov. Hlasovať o budúcich predsedoch a poslancoch ôsmich samosprávnych krajov sa dalo iba v mieste trvalého bydliska. Každý volič totiž mohol voliť iba poslancov, ktorí patria do jeho voličského obvodu. Hlasovalo sa všade od 7:00, s výnimkou obce Lazany (okr. Prievidza), kde sa volebná miestnosť otvorila už o 6:00.

TOTO SÚ OFICIÁLNE VÝSLEDKY PODĽA KRAJOV.

VOĽBY DO VÚC. Bratislavský kraj

VOĽBY DO VÚC. Trnavský kraj

VOĽBY DO VÚC. Nitriansky kraj

VOĽBY DO VÚC. Trenčiansky kraj

VOĽBY DO VÚC. Žilinský kraj

VOĽBY DO VÚC. Banskobystrický kraj

VOĽBY DO VÚC. Prešovský kraj

VOĽBY DO VÚC. Košický kraj

Výsledky volieb do jednotlivých zastupiteľstiev TU.

Volebná sobota očami reportérov TV JOJ

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články