Polojasno
18°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Aj o tomto rozhodujú župani, voliť sa oplatí!
Zdielať na

Aj o tomto rozhodujú župani, voliť sa oplatí!

BRATISLAVA / V sobotu si volíme predsedov a poslancov vyšších územných celkov. My vám teraz poradíme, ako postupovať pri hlasovaní, alebo čo urobiť, ak máte doma nevládneho človeka, ktorý i napriek tomu chce voliť. A samozrejme, o čom rozhodujú VUCky.

O čom všetkom rozhodujete?

Viac ako jednu miliarda eur majú v rukách tí, ktorí vzídu víťazne zo župných volieb. Vyššie územné celky spravujú nemocnice, školy, domovy dôchodcov, cesty II. a III. triedy.

"Keby ľudia vedeli, čo všetko predsedovia a poslanci môžu, možno by aj volebná účasť bola vyššia," vraví politológ Ján Baránek. Zajtra hlasujete o tom, do akej školy pôjde vaše dieťa, aký lekár vás ošetrí a kedy opravia cestu do vašej dediny. To môžete ovplyvniť za pár minút.

Tak ako vždy. Najprv sa treba prísť ukázať volebnej komisii. Samozrejme s platným občianskym preukazom. Volebná komisia vám za to vydá hlasovacie dva lístky. Jeden na voľbu župana, druhý na poslancov. Potom Vás už čaká Vaša chvíľa za volebným paravánom.

Ak sa rozhodnete pre toho sebe správneho kandidáta, nezabudnite! Svoj hlas musíte krúžkovať! No ak by ste si svoj hlas na poslednú chvíľu rozmysleli, tu je dôležité upozornenie. "Neškrtať, nečmárať, požiadať okrskovú volebnú komisiu, ktorá vám vydá nový hlasovací lístok," doplnila predsedkyňa ÚVK Eva Chmelová.

Kým župana krúžkujete jedného, na hlasovacích lístkoch je napísané, za koľkých kandidátov na poslancov môžete hlasovať. Ak ich označíte viac, hlas je neplatný.

Zo zahraničia nie je možné voliť

Župných predsedov a poslancov volíme v jednotlivých volebných obvodoch vo volebných miestnostiach. Ak sú ale ľudia, ktorí chcú, no na voľby zo zdravotných dôvodov prísť nemôžu, volební komisári ich navštívia osobne. "Ak požiadajú okrskovú volebnú komisiu, aby prišla s prenosnou urnou," doplnila Chmelová.

V týchto voľbách sa však nevydávajú volebné preukazy a nie je možné hlasovať zo zahraničia. Môžu v nich však voliť cudzinci. A to tí, ktorí majú trvalý pobyt v obci. A nezabudnite. Volebné miestnosti sú otvorené zajtra od 7:00 do 22:00.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy