Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Obrovské peniaze, mizerná účasť. Voliť prišlo 900- tisíc ľudí
Zdielať na

Obrovské peniaze, mizerná účasť. Voliť prišlo 900- tisíc ľudí

SLOVENSKO / Asi 900- tisíc ľudí rozhodovalo o nových županoch a poslancoch krajských samospráv. Volebná účasť tak dosiahla niečo vyše 22 percent oprávnených voličov. V piatich krajoch bude druhé kolo o 14 dní.

Prišla asi pätina

1 150 000 000 €. Teda výrazne viac, ako miliarda eur! Vyššie územné celky spravujú nemocnice, školy, domovy dôchodcov, cesty II. a III. triedy. Napriek tomu nebola účasť príliš vysoká.

"Keby ľudia vedeli, čo všetko predsedovia a poslanci môžu, možno by aj volebná účasť bola vyššia," vraví politológ Ján Baránek. Voliť v 1. kole prišlo asi 900- tisíc ľudí s celkového počtu 4,4 milióna občanov s hlasovacím právom.

Tri kraje si zvolili nových predsedov samosprávnych krajov už v prvom kole regionálnych volieb. Najvýraznejśie víťazstvo dosiahli staronoví predsedovia Žilinského a Prešovského samosprávneho kraja. Kandidát Smeru-SD, SNS a Strany zelených na predsedu žilinského VÚC Juraj Blanár dostal podľa neoficiálnych výsledkov 54,01 percenta hlasov a kandidát Smeru-SD na predsedu prešovského VÚC Peter Chudík 53,78 percenta. Neoficiálnym víťazom regionálnych volieb v Trenčianskom kraji sa stal kandidát Smeru-SD Jaroslav Baška so ziskom 53,45 percenta voličských hlasov.

Druhé kolo 23. novembra

V piatich krajoch bude o dva týždne druhé kolo volieb. Len tesne ušlo už v prvom kole víťazstvo v súboji o post predsedu Banskobystrického kraja Vladimírovi Maňkovi (Smer-SD, KDH, SMK, SMS, HZDS, HZD, Strana zelených). Podľa neoficiálnych výsledkov dostal 49,47 percenta hlasov a v druhom kole sa stretne s kandidátom ĽSNS Marianom Kotlebom.

Jediným pravicovým víťazom prvého kola volieb je Pavol Frešo (SDKÚ-DS s podporou KDH, Mosta-Híd, SMK, SaS, OKS a Strany zelených) v Bratislavskom samosprávnom kraji. Získal 48,38 percenta hlasov a v druhom kole sa stretne s Monikou Flašíkovou Beňovou (Smer-SD), ktorej dalo hlasy 24,10 percenta hlasujúcich voličov kraja.

Najslabší Trenčiansky kraj

V Trnavskom kraji vyhral prvé kolo volieb predseda samosprávneho kraja nezávislý kandidát Tibor Mikuš so ziskom 40,04 percenta. V druhom kole sa s ním stretne József Berényi (SMK, OKS), ktorý podľa neoficiálnych výsledkov dostal 18,33 percenta hlasov.

Najnižšia volebná účasť bola v Trenčianskom kraji (17,37 percenta) a najvyššia v Banskobystrickom kraji (24,59 percenta). POZRITE SI REPORTÁŽ S VOLEBNOU ATMOSFÉROU NA SLOVENSKU.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

tv joj

Súvisiace články

Najčítanejšie správy