Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
VOĽBY DO VÚC. Manuál pre 2. kolo...
Zdielať na

VOĽBY DO VÚC. Manuál pre 2. kolo...

BRATISLAVA / Len v mieste trvalého bydliska sa dá hlasovať v sobotňajšom druhom kole krajských volieb. Neexistuje voličský preukaz, s ktorým sa napríklad vo voľbách do Národnej rady SR dá hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti na Slovensku.

Volebné miestnosti sa otvárajú o 7:00

Právo voliť do orgánov samosprávnych krajov majú občania Slovenskej republiky a cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí najneskôr v deň konania volieb dovŕšili 18 rokov. Na to, aby voličovi umožnili hlasovať, potrebuje občiansky preukaz alebo ak je cudzinec, doklad o pobyte.

Voľby predsedov Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho, Banskobystrického a Košického kraja sa uskutočnia v sobotu 23. novembra od 7:00 do 22:00. V prípade potreby môžu v obciach začať hlasovať aj skôr. Všade však budú volebné miestnosti otvorené do 22:00. V Žilinskom, Prešovskom a Trenčianskom kraji predsedov zvolili už v prvom kole. Rovnako 9. novembra zvolili krajských poslancov vo všetkých krajoch.

Takto postupujte vo volebnej miestnosti

Volič vo volebnej miestnosti preukáže okrskovej volebnej komisii svoju totožnosť - v prípade občanov SR občianskym preukazom a u cudzincov s trvalým pobytom v SR dokladom o pobyte. Na základe toho dostane od členov okrskovej volebnej komisie prázdnu obálku označenú odtlačkom úradnej pečiatky obce (mesta alebo mestskej časti) a hlasovací lístok na voľby predsedu samosprávneho kraja.

Volič sa s hlasovacími lístkami a prázdnou obálkou odoberie do priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov. Za plentou vyznačí na hlasovacom lístku svoju voľbu - zakrúžkuje poradové číslo pri kandidátovi, ktorému chce dať svoj hlas. Hlasovací lístok vloží do obálky, ktorú vhodí do urny. Voličovi, ktorý sa neodoberie za plentu, komisia hlasovať neumožní. Ak by sa volič pomýlil a vyplnil hlasovací lístok nesprávne, vydá mu na požiadanie okrsková volebná komisia nový hlasovací lístok.

Hendikepovaný občan môže požiadať o pomoc

Ak volič sám nemôže upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nemôže čítať alebo písať, môže si so sebou za plentu vziať iného voliča, aby mu pomohol podľa jeho pokynov s hlasovaním. Pomôcť mu však nemôže člen okrskovej volebnej komisie. Za voliča, ktorý nemôže pre zdravotné postihnutie sám vložiť obálku do volebnej schránky, môže obálku do urny na jeho požiadanie a v jeho prítomnosti vložiť iný volič. Ani v tomto prípade to však nemôže byť člen okrskovej volebnej komisie.

Volič, ktorý nemôže prísť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, má právo požiadať o hlasovanie do prenosnej volebnej schránky. Požiadať okrskovú volebnú komisiu o hlasovanie do prenosnej volebnej urny môže za takéhoto voliča napríklad jeho príbuzný, či sused. Voliť sa dá aj v nemocniciach, zariadeniach sociálnych služieb aj vo väzbe.

Vo všetkých takýchto prípadoch platí, že zariadenie musí byť v rovnakom volebnom obvode, ako je trvalý pobyt voliča. Hlasuje sa tu do prenosnej urny. Vo voľbách do VÚC nemôžu hlasovať právoplatne odsúdení na trest odňatia slobody a ľudia zbavení spôsobilosti na právne úkony.

Infolinka pre voličov

Voličom na prípadné otázky o 2. kole krajských volieb odpovedia na infolinke ministerstva vnútra. Na telefónne čísla 02/4859 2312 a 02/4859 2313 sa dá volať v sobotu počas celého hlasovania, od 7:00 do 22:00.

Zamestnanci ministerstva vnútra na volebnej infolinke poskytujú informácie voličom týkajúce sa ich práv a povinností, organizačného zabezpečenia volieb a podobne. Linka je určená výlučne pre voličov a neposkytujú na nej informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy