Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
IGEN a až potom ÁNO: vzor hlasovacieho lístku rieši ministerstvo
Zdielať na

IGEN a až potom ÁNO: vzor hlasovacieho lístku rieši ministerstvo

GABČÍKOVO/BRATISLAVA / Víkendovým referendom v Gabčíkove sa nezaoberá len ministerstvo vnútra, ale aj kultúry. Dostalo podnet od nahnevaného občana. Ten tvrdí, že obec porušila zákon o štátnom jazyku. Na vzore referendového lístka je názov obce uvedený v maďarčine.

Zákon o štátnom jazyku hovorí, že musí byť názov obce uvedený v slovenčine. Okrem toho, jazyk národnostnej menšiny dostal na niektorých dokumentoch prednosť pre štátnym jazykom.

Plagát v maďarčine

Podľa ministerstva kultúry je problémom to, že na plagáte je pod znakom obce názov len v maďarčine. "Názov obce by, na takomto referndovom lístku, mal byť podľa zákona o štátnom jazyku uvedený len v štátnom jazyku Gabčíkovo," uviedol hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.

Na tomto plagáte jazyk národnostnej menšiny dostal prednosť pred štátnym jazykom. V tomto prípade ministerstvo problém nevidí, keďže ide len o informačný leták. "Na takéto oznamy sa vzťahuje zákon o štátnom jazyku, ktorý to umožňuje," dodal Bednár.

Na hlasovacom lístku, ktorí obyvatelia obce hádzali do urny, je už poradie jazykov správne. Otázkou zostáva, či by tam preklad v maďarčine mal vôbec byť.

Hlasovacie lístky v štátnom jazyku

Ak by išlo o celoštátne referendum, otázka na hlasovacom lístku by musela byť len v štátnom jazyku. Zákon o výkone volebného práva totiž neumožňuje jazyk národnostných menšín. "Hlasovacie lístky sa vytlačia výlučne v štátnom jazyku, teda v jazyku slovenskom," uviedla riaditeľka Sekcie verejnej správy ministerstva vnútra.

"Miestne referendum upravuje zákon o obecnom zriadení. Tento zákon neupravuje použitie jazyka," dodal hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. "Myslím si, že je to v poriadku, že hlasovacie lístky boli dvojjazyčné. Mal by riešiť iný problém," tvrdí starosta Gabčíkova Ivan Fenes.

Starosta Gabčíkova poslal ministrovi vnútra, predsedovi vlády a na migračný úrad výsledky referenda spolu s výzvou. "Aby zohľadnili vôľu ľudí z Gabčíkova," dodal Fenes.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy