Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Uplynulo 5 rokov od tragédie v Devínskej Novej Vsi. Harman zastrelil 7 ľudí
Zdielať na

Uplynulo 5 rokov od tragédie v Devínskej Novej Vsi. Harman zastrelil 7 ľudí

BRATISLAVA / Dnes uplynulo presne päť rokov odo dňa, keď Slovenskom otriasla streľba v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. Vyčíňanie strelca Ľubomíra Harmana neprežilo 7 ľudí a 15 ďalších sa zranilo. Výstrely padali v panelákovom byte aj na ulici. O život najskôr prišli susedia, potom pálil na každého, kto mu vošiel do cesty.

Všetko sa odohralo 30. augusta dopoludnia. Ľubomír Harman vtrhol do susedného bytu, kde samopalom postrieľal prvé svoje obete - štyri ženy a 12- ročného chlapca. Ďalšieho zastrelil pri vchodových dverách. Potom bez milosti strieľal na ulici.

Obeťou sa stala aj 52-ročná žena, ktorú zasiahla zblúdilá strela, keď stála na balkóne. Podľa polície muž vystrelil dovedna 140-krát, z toho 24 nábojov použil v susednom byte a zvyšok na ulici.

15 postrelených

Sanitky odvážali 15-tich postrelených zranených do bratislavských nemocníc. Potom ako ukončil besnenie na ulici, strelil si guľku do hlavy. Ešte predtým ho vážne zranila strela policajta. Na šialeného strelca vypálili policajti 15 rán. O prípade vznikol aj filmový dokument. Sú v ňom výpovede susedov z paneláka v ktorom útočník aj zavraždená rodina bývali, o Harmanových známych a príbuzných obetí.

Strelec mal v legálnej držbe šesť zbraní, vrátane samopalu. Bol členom klubu vojakov v zálohe, aktívne sa zúčastňoval streleckých súťaží. Polícia ukončila vyšetrovanie prípadu až po roku. Motív páchateľa nezistili. Polícia trestné stíhanie ukončila, pretože páchateľ zomrel.

Opitý a zdrogovaný

Strelec z Devínskej Novej Vsi Ľubomír Harman bol v osudný deň nielen zdrogovaný, ale aj opitý. "Zo znaleckého posudku vyplýva, že bol v čase skutku v štádiu podnapitosti," napísal v stanovisku vtedajší hovorca rezortu Gábor Grendel.

Harmanovi namerali v krvi 0,5 promile. Okrem alkoholu užil tesne pred tragédiou aj acetón, čo dokazujú výsledky toxikologicko-chemického vyšetrenia. Ten sa do tela dostáva inhaláciou, respektíve fetovaním.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy