Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Stovky ľudí môžu mať zbrane bez psychotestov
Zdielať na

Stovky ľudí môžu mať zbrane bez psychotestov

BRATISLAVA / Na Slovensku už celý týždeň rezonuje otázka, aký význam majú psychotesty, ak sa ku zbrani tak či tak dostane labilný človek? Obavy rozpútala tragédia v Prešove, kde 26-ročný Drahomír zastrelil svoju expriateľku aj s jej novým priateľom. Istý psychológ ale tvrdí, že existuje riešenie.

Pre zbrojný preukaz treba tiež psychologický posudok. Je to len papier s textom spôsobilý alebo nespôsobilý. Po tom, čo sa stalo pred pár dňami v Prešove, sa ale mnohí pýtajú, či by psychotesty niečo zmenili.

Pozrite si reportáž o vražde zo žiarlivosti:

"Prečo sa robia prehliadky aj u malých detí, keď aj tak sa mu okolo 14, 15 veku tie zuby pokazia," opisuje psychológ Karol Kleinmann. Psychológov je skoro tisíc. Polícia odhalila jednu. No keby aj vyšetrovala priamo strelca z Prešova, nič by sa zrejme nezmenilo.

Testovať každých 10 rokov

"Motívom konania bola pravdepodobne žiarlivosť. Zbraň mal páchateľ v legálnej držbe," informuje hovorkyňa policajného zboru Jana Migaľová. Každých 10 rokov robiť psychotesty sa nepáči ani uchádzačom, ale často ani psychológom. Oveľa efektívnejšie by to mohlo inak.

"Domáce násilie, násilie povedzme fyzické akéhokoľvek druhu v krčme, pri nejakej bitke, alebo agresívne jazdy a vlastne týchto ľudí vytipovať," myslí si Kleinmann.

Harman, Halás

Päť percent ľudí psychotestami u nás neprejde. Zvyšných 95 však nemôže byť celých 10 rokov stopercentných. Rozvod, strata zamestnania, pokuta za rýchlosť, to všetko môže spustiť nečakané reakcie.

"Človek, ktorý sa vyhráža, že zabije, tak naozaj zabije," tvrdí sexuologička Danica Caisová. Aj to by malo byť dôvodom na psychotesty. Policajti by mali dostať komplexný obraz o uchádzačovi. 200 tisíc ľudí má u nás legálnu zbraň. Jednotlivci ako Harman, Halás, či teraz Drahomír potvrdzujú slová psychológa, že niečo treba zmeniť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy