Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Prípad Boórová. Adopciu slovenských detí riešila BBC, pozrite sa
Zdielať na

Prípad Boórová. Adopciu slovenských detí riešila BBC, pozrite sa

Príbeh Martinka a Samka Boórových nekončí. A to ani po ich šťastnom návrate domov. O osude chlapcov, ktorých vo Veľkej Británii neoprávnene odobrali slovenským rodičom, informovala aj britská televízia BBC One. A to vo večernom spravodajskom programe South Today. Pozrite si záznam reportáže.

Prelomené tabu. V BBC

Tému pochybných adopcií slovenských detí do zahraničia otvorila v septembri televízia JOJ. Odvysielala dokument o tom, ako britskí úradníci odobrali Slovenke Ivane Boórovej synov a dali ich na adopciu. Stalo sa tak na základe obvinenia zo zneužívania, ktoré rodičom nikdy nikto nedokázal. 

To, že o prípade informovala verejnoprávna televízia, je do určitej miery zlom. Miestna sociálna služba SS je totiž terčom kritiky za stovky podobných káuz, ako je prípad Boórová. Táto téma je však podľa spravodajcu TV JOJ v Londýne Martina Krpača v krajine tabu. Slovenský reportér bol hosťom vysielania BBC One.

"Priznám sa, netušil som, čo mám očakávať. Britská verejnosť o prípadoch nútených adopcií veľa nevie. Médiá, až na novinárov Christophera Bookera alebo Sue Reid veľa informácií neprinášajú. Čo je škoda," dodal. 

Keď producentka plače...

Britské úrady sa bránia. "Naším cieľom je prospech detí," zopakovali aj v príspevku novinára BBC Roba Powella. Jedným z kritikov systému je poslanec John Hemming, ktorý už dlhšie hovorí o potrebe zmeniť nastavenie nútených adopcií. O prípade Boórová hovoril už aj na pôde parlamentu.

"Niekoľko reportérov prišlo a povedalo - dobrá práca. Producentka sa dokonca priznala, že keď videla obrázky chlapcov na letisku v Bratislave, rozplakala sa," opísal atmosféru v BBC Martin Krpač. Ten na téme nútených adopcií pracuje niekoľko mesiacov s kolegom Dáriusom Haraksinom. 

Boj o deti

Na Slovensku zverejnenie prípadu Boórová vyvolalo vlnu spontánnych zhromaždení. Do riešenia prípadu sa zapojilo Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, minister zahraničných vecí  Miroslav Lajčák aj minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Stará mama chlapcov dosiahla, aby sa prípad znovu otvoril a mohla získať chlapcov do vlastnej opatery na Slovensku.

ZÁZNAM reportáže uverejňujeme so súhlasom vysielateľa - stanice BBC One Veľká Británia.

V Londýne je Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje aj Dárius Haraksin. ONLINE REPORTÁŽ TU.

BBC ONE

Súvisiace články

Najčítanejšie správy