Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Martinko (4) a Samko (3). Ich náročná cesta z letiska na letisko...
Zdielať na

Martinko (4) a Samko (3). Ich náročná cesta z letiska na letisko...

Trvalo to neskutočných 920 dní! Toľko boli Martinko a Samko v anglickom zajatí. Presnejšie v zajatí miestnej sociálnej služby SS. 1. januára 2013 predpoludním nášho času však ich lietadlo nabralo smer Slovensko. A chlapci boli neskutočne šťastní...

Návrat. Po 920 dňoch

Londýn, letisko Stansted. Letisko, ktoré pozná množstvo Slovákov. Írska nízkonákladová spoločnosť Ryanair práve odtiaľ prevádzkuje lety na Slovensko.

Okolo desiatej miestneho času vzlietla na pravidelnej linke do Bratislavy. A na jej palube matka Ivana Boórová, babka Eleonóra a ich Martinko a Samko. Keď odlietali z Veľkej Británie, boli neskutočne šťastní, opisujú reportéri TV JOJ Dárius Haraksin a Martin Krpač, ktorí boli tiež na palube.

Čo sa stalo? Toto...

V septembri televízia JOJ odvysielala dokument o tom, ako britskí úradníci odobrali Slovenke Ivane Boórovej dvoch maloletých synov a dali ich na adopciu. Stalo sa tak na základe obvinenia zo zneužívania, ktoré rodičom nikdy nikto nedokázal. Na súde vypovedala lekárka, ktorá syna Martina naživo nikdy nevidela. Posudzovala  prípad sexuálneho ublíženia dieťaťa podľa fotiek, ktoré nemal k dispozícii sudca ani rodina.

Na Slovensku zverejnenie prípadu vyvolalo vlnu spontánnych zhromaždení na podporu tejto rodiny, do riešenia prípadu sa zapojilo Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák aj minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Stará mama chlapcov dosiahla, aby sa prípad znovu otvoril a mohla získať chlapcov do vlastnej opatery na Slovensku. VIAC TU.

Bol to biznis, tvrdí právnik

Chlapci sa stali obeťou britského systému. Systému, ktorý odoberá deti aj na základe najmenších podozrení. Je to biznis, hovorí Ian Josephs. Britský právnik, ktorý žije v Monacu a na vlastnú päsť pomáha rodinám, ktoré majú taký problém ako Ivana Boórová.

Podľa tohto právnika si Samka a Martinka jednoducho niekto objednal. "Žiadni svedkovia, žiadne dôkazy o tom, že bola za nejaké zranenia zodpovedná. Viete v trestnom práve by to muselo byť odložené, lebo nie sú dôkazy. V tomto rodinnom práve je to o tom, čo si sudca myslí," tvrdí právnik Ian Joseph.

Ďalšie prípady

Podobných prípadov je vo Veľkej Británii niekoľko stovák. Ročne. A týkajú sa aj ďalších slovenských detí.

Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera sa tu práca Slovenska nekončí. "Ďalšie desiatky spisov majú naši odborníci dennodenne na stole a pracujeme s nimi," dodal. Ako napríklad v prípade rodiny Čonkových. Aj na túto kauzu upozornila TV JOJ. VIAC TU. 

V Londýne je Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje aj Dárius Haraksin. ONLINE REPORTÁŽ TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy