Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Počúvanie hudby zvyšuje pracovný výkon, tvrdia vedci
Zdielať na

Počúvanie hudby zvyšuje pracovný výkon, tvrdia vedci

LONDÝN / Slúchadlá nasadené v práci sú viac než len univerzálnym znamením označujúcim "nerušiť". Sú tiež nevyhnutným doplnkom pre tých, ktorí chcú z pracovného dňa dostať čo najviac. Vedci už totiž mnohokrát dokázali to, čo milovníci hudby vedia už dávno: správne zvolená hudba a zvuk môžu zvýšiť pracovný výkon a zaistiť, že pracovný deň ubieha rýchlejšie.

Výskum, s ktorým sa začalo pred desiatkami rokov, napríklad ukázal, že pri počúvaní hudby idú lepšie od ruky činnosti, ktoré sa opakujú. Pracovníci potom vykazujú aj väčšiu produktivitu.

Vedci z Illioniskej univerzity v štúdii z roku 1995 - teda z čias pred vynálezom iPhonu - uviedli, že počúvanie hudby zo slúchadiel zvyšuje pracovný výkon. Najviac sa to pritom týkalo stereotypných aktivít, napríklad zadávaní dát. V tom prípade sa produktivita zvyšovala až o 14 percent, nehľadiac na to, že zamestnanci mali hneď lepšiu náladu.

Vplyv na emócie

Zdá sa to očividné, ale vedci tiež poukazujú na skutočnosť, že hudba môže hlboko ovplyvňovať emócie. A môže sa použiť aj ako upokojujúci nástroj pri úzkostných stavoch. Podľa športového psychológa Costasa Karageorghisa z britskej Brunelovej univerzity, ktorý skúmal vplyv hudby na výkon, by pracovníci mali pre upokojenie počúvať rytmicky jednoduchú hudbu zo 70. až 90. rokov - napríklad Enyu.

Kto sa naopak potrebuje "naštartovať", mal by zase zvoliť hudbu v tempe 120 až 140 úderov za minútu - napríklad skladbu Boom Boom Pow od americkej kapely Black Eyed Peas alebo pieseň Move On Up už od zosnulého amerického speváka Curtisa Mayfielda, ktorá podľa Karageorghisa "vzbudzuje pocit pohybu a energie".

Dopad na sebavedomie a ego

Výkonnosť ale vraj ovplyvňujú tiež slová. Pred veľkou prezentáciou alebo pracovnými pohovorom by si ľudia mali dopriať pozitívne texty. "Môže to mať dopad na sebavedomie a posilnenie ega," povedal Karageorhis.

Na záver, že hudba ovplyvňuje pracovný výkon zamestnancov riešiacich zložité úlohy, došla Teresa Lesiuk z Miamskej univerzity. Neplatí to údajne ale pre všetkých rovnako: úplných nováčikov alebo naopak expertov hudba príliš neovplyvnila. Výkonnosť stredne skúsených pracovníkov ale rástla.

Varovaním pre šéfov by podľa Teresy Lesiuk mal byť prípad počítačových programátorov, ktorí v rámci výskumu mohli niekoľko týždňov počúvať hudbu podľa svojho vlastného výberu. Keď s tým ale prestali, nálada i produktivita sa okamžite hlboko prepadli.

Moc zvukov

Moc zvukov siaha ďaleko za hudbu. Pri počúvaní jemných šumov na pozadí - napríklad zvukov klábosenia v rušnej kaviarni alebo pracovných zvukov otvoreného kancelárskeho priestoru - sa tiež zvyšuje kreativita zamestnancov.

Tvrdí to Ravi Mehta z obchodnej fakulty Illioniskej univerity. Je zaujímavé, že podľa Ravi Mehty je pre pracovný výkon prínosné aj rozptyľovanie - hoci väčšina ľudí je presvedčená o opaku.

"Primeraná miera rozpytľovania narušuje vaše myšlienkové pochody, a keď sa vaša myseľ odpúta od problému, máte tendenciu myslieť kreatívnejšie," povedal to Mehty. Zároveň ale upozornil, že to neplatí pre zamestnancov, ktorých náplň práce si vyžaduje hlbokú koncentráciu. Rovnako ako príliš veľa hluku nevedie k väčšej produktivite.

Hudba je dobrá aj pre tých, ktorí nedokážu zaspať, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články