Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nemôžete zaspať? Pustite si hudbu...
Zdielať na

Nemôžete zaspať? Pustite si hudbu...

Čo je podľa vás najväčším uspávačom? Pre niekoho to môže byť šéfov monológ na porade, pre iného prednáška na vysokej školy, či pohár teplého mlieka. Zaspať zdravo môžete aj pri hudbe. Jej správny výber dokáže znížiť krvný tlak či dokonca tep srdca.

Ak máte pred očami už nespočetné množstvo ovečiek a pocit, že zaspíte sa stále nedostavil, pomôcť vám môže hudba. Ide o tzv. trofotropnú, teda pokojnú hudbu. Jej počúvanie pred spaním má na spánok blahodárne účinky. "Počúvanie pokojnej hudby môže ovplyvniť spánok v troch etapách. Zrýchli sa proces zaspávania, potom spí aj dlhšie a nemá prerušovaný spánok," tvrdí neurológ Nizar Najar.

Najúčinnejšia je kapela Coldplay

Podľa prieskumu britskej siete hotelových zariadení, sú absolútne najúčinnejšími pesničky skupiny Coldplay. Meditatívne melódie, často s monotónnymi hlasmi, sa však vo veľkom počúvajú aj na Slovensku. 

Ak by ste si na dobrú noc chceli radšej pustiť o niečo väčšiu divočinu, rátajte s tým, že ovečiek zrejme narátate ešte niekoľko desiatok. "Rýchla hudba môže vyrušiť spánok tým, že môže zvýšiť krvný tlak, tep srdca, činnosť pľúc a činnosť svalov," dodal neurológ. "U tých iných žánroch je to o tom, že človek trošku vypne, naladí sa na iné myšlienky, prestane sa trápiť niečim," hovorí psychologička Monika Longauerová. Odborníci však neodporúčajú nechať pustenú hudbu po celú noc. 

ISIFA

Súvisiace články