Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Warholove obrazy sa našli, vrátia ich do Medzilaboriec
Zdielať na
Zaujímavosti

Warholove obrazy sa našli, vrátia ich do Medzilaboriec

MEDZILABORCE / Najhľadanejšie obrazy na Slovensku sú v rukách polície. Diela Andyho Warhola požičalo medzilaborecké múzeum konateľovi bratislavskej firmy, no ten ich nevrátil. Podľa Prešovského samosprávneho kraja pri požičaní obrazov pochybila riaditeľka múzea. Prišla preto o funkciu.

Múzeum obrazy požičalo ešte v marci. Ani po piatich mesiacoch sa ale originál Campbellovej polievky a jedna kópia Marylin do medzilaboreckého múzea nevrátili.

Požičali obrazy fyzickej osobe

Muž, ktorému obrazy požičali, telefón nezdvíhal a na mail neodpovedal. Podľa samosprávneho kraja je problém v tom, že obrazy múzeum požičalo nie bratislavskej firme, ale konateľovi, čiže fyzickej osobe.

"Obrazy boli požičané v rozpore so zásadou nakladania a hospodárenia s majetkom Prešovského samosprávneho kraja. Nie je možné požičať obrazy fyzickej osobe," uviedla hovorkyňa Veronika Fitzeková.

"Evidujeme trestné oznámenie vo veci trestného činu sprenevery a trestného činu podvodu," povedal bratislavský krajský hovorca Michal Szeiff.

Prišla o stoličku

Keď prešovská župa zistila, že obrazy chýbajú, pozastavil činnosť riaditeľke. Do múzea poslali komisiu, ktorá má zistiť, kto a či vôbec pri požičiavaní obrazov pochybil.

Na zasadnutí poslanci samosprávneho kraja rozhodli o odvolaní riaditeľky. Podľa hovorkyne župy si za to môže sama, pretože pri preverovaní problému odmietla s Prešovským samosprávnym krajom ako zriaďovateľom múzea spolupracovať.

"Keď tam prišla kontrola, odmietla ich vpustiť do depozitára, odmietla im ukázať zmluvy, nevedeli sa dostať do trezoru," hovorí Fitzeková.

Na ceste do Medzilaboriec

Kontrola a ani policajné vyšetrovanie nie sú stále ukončené. "Vo veci sa v súčasnosti vykonávajú všetky potrebné úkony s cieľom jej náležitého objasnenia," potvrdil Szeiff.

Podľa posledných informácii sa obrazy nachádzajú na Okresnom riaditeľstve Bratislava I. V najbližších dňoch by sa mali vrátiť do Medzilaboriec, kde preveria ich pravosť. Kde boli diela posledných päť mesiacov, stále nikto nevie.

Warholove obrazy vrátia do Medzilaboriec, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články