Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Po Warholovom obraze v medzilaboreckom múzeu sa zľahla zem
Zdielať na

Po Warholovom obraze v medzilaboreckom múzeu sa zľahla zem

MEDZILABORCE / Na Slovensku sa zrejme pod zem prepadli dve diela Andyho Warhola. Ešte v marci ich medzilaborecké múzeum požičalo konateľovi istej bratislavskej firmy - vraj na výchovné účely. Ten ich ale doteraz nevrátil a zamestnanci múzea sa obávajú, že vzácne diela sú nenávratne preč.

Warholov originál Campbellovej polievky a jedna kópia Marilyn. Tak tieto dva obrazy už niekoľko mesiacov v medzilaboreckom múzeu nenájdete. Podľa zástupcu riaditeľky múzea obrazy skončili v rukách muža, s ktorým spolupracovali viackrát.

Obrazy mu zakaždým požičali na vzdelávacie účely. "Obrazy prevzala bezpečnostná firma so samopalmi a pištoľmi, mali všetky papiere, kto mohol vedieť, keď to bolo tretíkrát tak isto," opisuje zástupca riaditeľky múzea Michal Bycko.

Kontrola v múzeu

Prešovská župa vidí problém v tom, že obrazy múzeum požičalo nie bratislavskej firme, ale jej konateľovi ako fyzickej osobe. "Nie je možné požičať obrazy fyzickej osobe. Bola uzatvorená zmluva o predĺžení výpožičky, ale bola podpísaná zmluva ako s fyzickou osobou, nie so spoločnosťou," vysvetľuje hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.

Podľa obchodného registra by mala firma ARTS GROUP sídliť na Jégeho 12. na zvončeku však nie je ani meno firmy, ani jej konateľa. Prešovská župa začala konať. Riaditeľke múzea pozastavili činnosť. A v múzeu prebieha kontrola.

Odmieta komunikovať

Pokúšali sme sa spojiť s riaditeľkou múzea. Mobil nedvíhala. Podľa hovorkyne prešovskej župy má problém spojiť sa s ňou aj kontrolná skupina. "Riaditeľka s nami odmieta komunikovať, nevieme sa dostať do depozitára, nevieme sa dostať k zmluvám, ktoré sú v trezore," opisuje Fitzeková.

Okrem kontrolórov po obrazoch pátrajú aj policajti. Slávny originál sa akoby vyparil. Emeritný prezident warholovej spoločnosti odhaduje jeho hodnotu od 25 do 40 tisíc dolárov. Dopočul sa už aj to, že bol predaný za oveľa viac.

"Tam sa pohybuje cena 150 tisíc dolárov, že za toľko bolo predané," tvrdí Bycko.

Téme sa venujú redaktorky Iveta Krupová a Jana Veľasová:

Súvisiace články