Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Picassova olejomaľba sa vydražila za rekordných 179 miliónov dolárov
Zdielať na

Picassova olejomaľba sa vydražila za rekordných 179 miliónov dolárov

NEW YORK / Obraz Pabla Picassa Alžírske ženy sa stal najdrahším výtvarným dielom predaným v aukcii. V newyorskej aukčnej sieni Christie´s sa jedna z verzií tohto presláveného plátna vydražila za 179,4 milióna dolárov.

Doteraz najdrahším vydraženým dielom bol obraz Francisa Bacona Tri štúdie Luciana Freuda, ktorý sa v roku 2013 predal za 142 miliónov dolárov.

Aukčný rekord padol počas rovnakej dražby taktiež medzi sochami, keď sa dielo Švajčiara Alberta Giacomettiho predalo za 141,3 miliónov dolárov. 

"Nikdy som nepracoval s dvomi tak krásnymi objektami," komentoval dražbu šéf aukčnej siene Christie´s Jussi Pylkkanen, ktorý sa zároveň ujal role dražiteľa.

"Boli sme svedkami fantastickej súťaže, keď päť hlavných zberateľov ponúkalo cenu na úrovni okolo 120 miliónov dolárov," podotkol Pylkkanen. Totožnosť kupcov nebola zverejnená.

Predalo sa 34 diel

V dražbe sa predalo za 705,9 milióna dolárov spolu 34 diel od umelcov začínajúc Claudem Monetom a končiac Andym Warholom. Najväčšia pozornosť sa ale upínala na Picassov obraz, ktorý pred priklepnutím vyvolal viac ako 30 ponúk.

Odhadovaná cena Picassovej kubistickej olejomaľby z roku 1955 bola 140 miliónov dolárov. Dramatický súboj niekoľkých záujemcov dražiacich cez telefón takzvanú kladivkovú cenu pri poslednom odklepnutí vyniesol až na 160 miliónov eur.

Odhadovaná cena obrazu bola 140 miliónov dolárov:

SITA

Pätnásť variácií

Picasso v rokoch 1954 až 1955 vytvoril celkom 15 variácií inšpirovaných obrazom Eugena Delacroixa z roku 1834 a označil ich písmenami A až O. Verzia predaná v pondelok v New Yorku nesie označenie O, a je teda vyvrcholením celého cyklu.

V popredí obrazu namalovaného v jasných farbách stojí postava polonahej ženy. Ide o jeho múzu a neskôr aj manželku Jacqueline Rogue.

Podľa zástupcov Christie´s ide o najdôležitejší Picassov obraz z tých, ktoré sú v súkromných rukách. Predávajúci získal pláno v roku 1997 za 31,9 miliónov dolárov, uviedla aukčná sieň. Doposiaľ najdrahším vydraženým obrazom Picassovým dielom bola maľba Nahá v sochárskom ateliéri, ktorí sa v roku 2010 predala za 106,5 milióna dolárov.

Najdrahšia vydražená socha

Vôbec najdrahšou vydraženou sochou sa na aukcii stala 1,5 metra vysoká bronzová plastika z roku 1947 s názvom Ukazujúci muž. Švajčiar Alberto Giacometti, jeden z najslávnejších sochárov 20. storočia, prekonal predchádzajúci rekord iného vlastného diela. 

Socha s názvom Ukazujúci muž je z roku 1947:

SITA

Socha Idúci muž I, ktorá sa predala v roku 2010 za 104,3 milióna dolárov, je po pondelku druhým najvyššie vydraženým sochárskym dielom histórie.

"Existuje toľko zberateľov, ktorí hľadajú to najlepšie z najlepšieho. A je o veľa menej diel takej kvality, ktoré sú ešte v súkromných rukách," povedal expert Christie´s Loic Gouzer už pred pondelkovou aukciou, ktorú zorganizoval.

"Trh sa určite dramaticky zmenil. Bude napínavé sledovať, ako dlho (rekordná cena) vydrží," poznamenal šéf Christie´s Pylkkanen.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články