Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Británii budú dražiť krv Winstona Churchilla
Zdielať na

V Británii budú dražiť krv Winstona Churchilla

LONDÝN / Nemôžem vám sľúbiť nič než krv, slzy a pot. Povedal v máji 1940 v Dolnej snemovni britského parlamentu vtedajší predseda vlády Winston Churchill. Jedna z aukčných siení sa teraz skutočne chystá dražiť Churchillovu krv.

Krv podľa americkej stanice CNN pochádza z roku 1962. Z obdobia, keď britský premiér pobýval niekoľko týždňov v nemocnici. Churchill vtedy spadol z postele a zlomil si bedrový kĺb. Politik zomrel v roku 24. januára 1965 vo veku 90 rokov. 

Krv u stážistky

Krv mala u seba študentka Patricia Fitzgibbon, ktorá bola vtedy v nemocnici na praxi. Vzorka nikdy nebola použitá a zdravotnícke zariadenie jej dovolilo, aby si ho nechala.

Mala ju pri sebe celý život, pred svojou smrťou ale fľašku s krvou dala známemu. Rozhodol sa ju poskytnúť do dražby.

Churchillova história

"Ide najskôr o prvý prípad, kedy bude na voľnom trhu ponúknutý taký osobný kúsok Churchillovej histórie," uviedla aukčná sieň. Krv pôjde do dražby 12. marca v anglickom meste Dorchester.

Winston Churchill skúša Tommy Gun počas návštevy severo-západného Anglicka (1940):

SITA

Koncom januára si Veľká Británia pripomenula 50. výročie od pohrebu premiéra Winstona Churchilla. Bol presvedčený, že sloboda a demokracia zvíťazia nad barbarstvom a tyraniou. Pozrite si priložené video:

Súvisiace články