Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Svet sa rozlúčil s Margaret Thatcherovou (†87)
Zdielať na

Svet sa rozlúčil s Margaret Thatcherovou (†87)

LONDÝN / V londýnskom chráme sv. Pavla sa v stredu za prítomnosti stoviek smútočných hostí začala posledná rozlúčka s bývalou britskou premiérkou a Železnou lady Margaret Thatcherovou. Ceremoniálu sa zúčastnila aj kráľovná Alžbeta II. s manželom princom Phillipom, britský premiér David Cameron a desať ďalších predsedov vlád.

Ceremoniálna rozlúčka s vojenskými poctami

300-ročná katedrála je miestom pohrebov takých velikánov Británie, ako bol vojvoda z Wellingtonu, víťaz nad Napoleonom či premiér Winston Churchill. Pre verejnosť však ostala zatvorená. Zábery z ceremoniálu mohli milióny ľudí po celom svete sledovať v priamom prenose. Slávnostný ráz však nenarušili násilné incidenty.

Britská vláda nepripravila barónke Thatcherovej oficiálny štátny pohreb. Dnešné poludňajšie rozlúčenie bolo označené za ceremoniálne či reprezentatívne a sprevádzali ho vojenské pocty spojené s prepychom, ktorý však mnohým Britom vadí. Thatcherovej vyčítajú, že svojou sociálnou a ekonomickou politikou krajinu skôr rozdelila a pocty vyhradené pre monarchov si nezaslúži.

Pohreb za 12 miliónov eur

Novinári výdavky, ktoré vláda uvoľnila na organizáciu pohrebu, odhadujú na desať miliónov libier (takmer 12 miliónov eur). V Londýne zazneli salvy z diel, z ktorých boli niektoré prítomné aj vo vojne s Argentínou v roku 1982 o Falklandy. Niet sa čo čudovať, že zastupiteľský úrad Argentíny v Londýne dnešnú smútočnú slávnosť ignoroval.

Recitovala vnučka Thatcherovej

V sprievode náboženských piesní bola rakva v katedrále uložená na chrámový katafalk. Hostí privítal dekan kostola David Ison, ktorý pripomenul zásluhy Thatcherovej o britskú slobodu a demokraciu. Monumentálna chrámová loď sa zaznela zborovým spevom a pasáž z biblie prečítala vnučka Amanda Thatcherová. Recitát biblických veršov v jej podaní si Margaret vyslovene priala.

Ďalšie pasáže z biblie zazneli aj z úst premiéra Davida Camerona. S Thatcherovou sa prišli rozlúčiť aj Cameronoví predchodcovia Tony Blair a John Major.

Ukázali jej chrbát

Podľa prvých správ polície nenarušili dnešný smútočný akt žiadne výraznejšie protesty. Asi dve desiatky ľudí sa vraj v uliciach k prechádzajúcemu sprievodu s rakvou demonštratívne obrátili chrbtom, niekoľko ľudí zase nesúhlasne bučalo. Väčšina prítomných ale zdravila sprievod potleskom a objavili sa aj transparenty "Maggie, vráť sa".

Na záver hodinovej smútočnej slávnosti vojaci vyniesli rakvu so zosnulou z chrámu počas vyzváňania kostolných zvonov. Kremácia pozostatkov Thatcherovej sa uskutoční už len v rodinnom kruhu v Mortlake v juhozápadnom Londýne. Popol má byť uložený vedľa urny manžela expremiérky Denisa na cintoríne Kráľovskej nemocnice v Chelsea.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy