Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Závety slávnych. Británia sprístupnila posledné vôle Diany, Orwella či Dickensa
Zdielať na

Závety slávnych. Británia sprístupnila posledné vôle Diany, Orwella či Dickensa

Zdroj: ISIFA

LONDÝN / Približne 41 miliónov závetov, z ktorých niektoré pochádzajú až z roku 1858, vrátane poslednej vôle Winstona Churchilla či princeznej Diany, sprístupnili v sobotu v podobe internetovej databázy britské úrady. Podľa agentúry AFP ide o úplný archív závetov z Anglicka a Walesu starších ako 150 rokov.

V dokumentoch sa dá nájsť závet románopisca Charlesa Dickensa, autora slávnych detských príbehov o Medvedíkovi Pú A. A. Milneho či spisovateľa Georga Orwella. Digitálna kópia jednotlivých závetov stojí desať libier (vyše dvanásť eur), ale niektoré pasáže sú prístupné online.

Zistiť sa tak napríklad dá, že Churchill odkázal svojej rodine 304 044 libier (vyše 386 tisíc eur). Keď v roku 1870 zomrel Charles Dickens, zanechal poslednú vôľu špecifikujúcu podobu jeho pohrebu.

"Dôrazne žiadam, aby som bol pochovaný nenákladným, neokázalým a prísne súkromným spôsobom," napísal s tým, že smútoční hostia nesmú mať šatky, plášte, dlhé stuhy na klobúku "ani iné nechutné absurdnosti".

Orwell, ktorý zomrel v roku 1950, v závete trval na tom, aby bol uchovaný jeho listinný archív, zatiaľčo ekonóm John Maynard Keynes, ktorý zomrel o štyri roky skôr, naopak žiadal, aby bola väčšina jeho dokumentov zničená.

Reflex