Jasno
15°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Nález, ktorý zmení dejiny. Archeológovia veria, že objavili posvätné miesto
Zdielať na

Nález, ktorý zmení dejiny. Archeológovia veria, že objavili posvätné miesto

JERUZALEM / Archeológovia sú presvedčení, že objavili mesto, v ktorom žila Mária Magdaléna. Nachádza sa v Izraeli, a práve teraz odkrývajú cesty, po ktorých sa mal prechádzať Ježiš Kristus.

Každé ráno začína spoločnou modlitbou. Potom všetci zoberú do rúk krompáče, kefy a pustia sa do práce. Ľudia veria, že stoja pri obrovskom objave.

"Toto je posvätné miesto, viem to," hovorí kňaz Juan Solana. Otec Juan naň pritom naďabil náhodou. Pred šiestimi rokmi sa rozhodol postaviť na mieste kresťanský útulok. Podľa izraelských zákonov ale musí každej stavbe predchádzať archeologický prieskum.

Legendárna synagóga

Pri vykopávkach naďabili na pozostatky starovekého mesta z prvého storočia nášho letopočtu. Objavili dokonca základy synagógy. Prvej, a doteraz jedinej, na území Galiley. Podľa tradície sa Ježiš Kristus v synagóge v Galiley modlil. Dobrovoľníci veria, že to bolo práve tu.

"Nerobím to pre seba, ale pre milióny ľudí po celom svete, ktorí sem prídu a precítia veľkosť tohto miesta,"
vysvetľuje kňaz.

Vysoké šance

Za tie roky archeológovia odhalili veľké množstvo nádob, mincí, či základov domov a ďalších budov. Vykopali dokonca miestne kúpele, ktoré sú dodnes funkčné.

Už teraz im toto miesto prezradilo mnoho o prelínaní kresťanstva a judaizmu v tej dobe. Veria, že sa dozvedia ešte viac. Veria, že nájdu nezvratné dôkazy o biblických postavách a ich živote na tomto mieste. Šance sú vraj obrovské.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články