Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ježiš sa oženil s prostitútkou a mal dvoch synov
Zdielať na
Zaujímavosti

Ježiš sa oženil s prostitútkou a mal dvoch synov

Zdroj: Reprofoto Daily Mail

LONDÝN / V Britskej knižnici dlhé roky ležal rukopis, ktorý má odhaľovať dôležité informácie zo života Ježiša Krista. Podľa tohto evanjelia, starého viac ako tisíc rokov, sa Ježiš oženil s Máriou Magdalénou a mal dvoch synov. Ak by sa informácie potvrdili, išlo by o najprevratnejšie zistenie týkajúce sa Ježišovho života.

Rukopis bol napísaný na pergamene z opracovanej zvieracej kože. V Britskej knižnici sa údajne nachádzal dvadsať rokov po tom, ako ho doviezli z Britského múzea. Tam ležal od roku 1847, keď ho múzeum kúpilo od predajcu, ktorý ho mal vziať zo starovekého egyptského kláštora.

Dozvedeli sa o ňom izraelsko-kanadská režisérka Simcha Jacobovici a profesor náboženských štúdií Barrie Wilson. Tí sú po šiestich rokoch analýzy materiálu presvedčení, že ide o chýbajúce piate evanjelium. Radia ho za štyri známe evanjeliá rozprávajúce príbeh života Ježiša Krista tak, ako ho napísali evanjelisti Matúš, Marek, Lukáš a Ján v prvom storočí nášho letopočtu, píše Daily Mail. 

Manželstvo s prostitútkou

Evanjelium bolo preložené z aramejčiny teda jazyka, ktorým Ježiš hovoril. Potvrdzovať má i vzťah Ježiša a Márie Magdáleny. 

Špekulácie o ich láske sa šírili po stáročia. Mária sa totiž prekvapivo často objavovala v takmer všetkých evanjeliách. To znamená, že bola prítomná pri dôležitých momentoch Ježišovho života, ako je napríklad vzkriesenie. Jej povesť však nebola ideálna. 

Lukáš ju v evanjeliu nazval hriešnou ženou, hovorilo sa o nej totiž, že je prostitútka. Jej príbeh teológovia často zatracovali, avšak Wilson a Jacobovici odhalili, že Mária Magdaléna bola v skutočnosti za Ježiša vydatá.

Reprofoto Daily Mail

Prevratné informácie

Rukopis podľa nich rozpráva príbeh Ježišových dvoch synov i jeho manželstvo s Máriou. Dokonca údajne odhaľuje aj mená detí.

Jacobovici tvrdí, že tento rukopis, obsahujúci 29 kapitol, pochádza zo šiesteho storočia a je kópiou iného evanjelia z prvého storočia. Niektoré skutočnosti, ktoré sú opísané v Biblii, vraj odhaľuje v úplne inom svetle. 

Wilson a Jacobovici budú výsledky svojej štúdie prezentovať na konferencii Britskej knižnice už túto stredu. Ak by všetko, čo tvrdia, bola pravda, išlo by o najväčšie odhalenie z čias Ježišovho života. 

Zdielať na