Jasno
19°
Bratislava
Ježiš vraj mal manželku. Zrejme Máriu Magdalénu
Zdielať na

Ježiš vraj mal manželku. Zrejme Máriu Magdalénu

Toto šokujúce tvrdenie sa našlo na časti starovekého papyrusu, ktorý nedávno objavili v súkromnej zbierke. Obsahuje úryvok apokryfného evanjelia napísaného v staroegypštine, v ktorom má Ježiš hovoriť o svojej žene. Predstava, že by mal Ježiš manželku, je proti oficiálnym doktrínam väčšiny kresťanských cirkví.

Útržok papyrusu s rozmermi osem krát štyri centimetre poslal jeden zberateľ profesorke teológie Karen Kingovej z  americkej Harwardskej univezity. Papyrus je značne poškodený a možno tak z neho dešifrovať iba niektoré časti textu.

Moja žena

Profesorka papyrus preskúmala a potvrdila, že v texte, ktorých by mal pochádzať z obdobia 100 až 150 rokov po Ježišovom ukrižovaní, sa nachádza pasáž, kde Ježiš priamo hovorí: "Moja žena". Z kontextu podľa profesorky vyplýva, že reč je o Márii Magdaléne, ktorú kritizovali Ježišovi učni. Ten ju mal brániť so slovami, že ona bude jeho učeň. Od dva riadky neskôr hovorí, že s ňou býva.

Dôkaz však stále chýba

Kingová upozornila, že aj keď sa potvrdí autentickosť papyrusu, nebude to možné považovať za dôkaz, že Ježiš bol naozaj ženatý. Bol by to však dôkaz toho, že si to ranní kresťania mysleli. To by vrhlo tieň na storočia prezentované tvrdenia, že Mária Magdaléna bola prostitútka a že kresťanským ideálom bola od nepamäti sexuálna abstinencia.

Trhliny v katolíckej náuke

Profesorka Kingová poukázala na to, že v katolíckej náuke, predpokladajúcej Ježišov celoživotný celibát, sa začínajú objavovať trhliny. "Ukazuje nám to, že pre ranných kresťanov bolo pohlavné spojenie v manželstve napodobnením Božej tvorivosti a tým pádom bolo po duchovnej stránke prijatelné a v poriadku," tvrdí Kingová.

V článku, ktorý má publikovať časopis Harvard Theological Review, autorka dedukuje, že tzv. Evanjelium Ježišovej ženy mohli zahodiť práve preto, že ide proti silne asketickým prúdom, ktoré neskôr kresťania prijali za svoje.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články