Oblačno
21°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Najznámejšie meno Slovákov neoslovuje. Ježiš sa neujal...
Zdielať na

Najznámejšie meno Slovákov neoslovuje. Ježiš sa neujal...

Módny trend dávať svojim deťom nezvyčajné mená neobchádza ani Slovensko. Niektorí občania s radosťou dávajú svojim deťom mená ako Esmeralda či Sandokan. Iní sa zase hlboko zamýšľajú nad menami z anglických, či nemeckých kalendárov. Najznámejšie kresťanské meno sa však u nás neujalo.

V západných krajinách je obdoba biblického mena Ježiš celkom bežná. V podobe ako Jezus, Jesus či Joshua.

Známych Ježišov je viacero

Napríklad španielsky futbalista Jesús Navas, ktorý sa len nedávno v Chorvátsku preslávil parádnym gólom. Ďalší Španiel Jesus Peiro je známym módnym navrhárom. Milovníci rockovej hudby isto spozornejú pri mene Jesus Jones. Ide o britského speváka. A známy nositeľ tohto mena je aj kanadský herec Joshua Jackson.

Slovenskí Ježišovia nie sú

Krstné meno Ježiš je ale pre strednú a východnú Európu tabu. Ak sa aj objaví, zvyčajne ide o dieťa zo zmiešaného manželstva. "V Petržalke nemáme dieťa, ktoré by bolo pomenované Ježiš, ale ako 2. meno má Jezus, je to španielske dieťa," uviedla hovorkyňa bratislavskej mestskej časti Mária Grebeňová-Laczová.

Cirkev nemá problém

Podľa našich informácií sa katolícka cirkev nielen na Západe, ale ani na východe tomuto menu nebráni. No rodičia zrejme cítia to, čo radia psychológovia v súvislosti s akýmkoľvek zvláštnym menom. "Často sa nám stáva, že v škole sa deti posmievajú kvôli menu," pripomenula psychologička Gabriela Herényiová.

Detské sebavedomie klesá a stáva sa obeťou šikany. No iný kraj - iný mrav. V bývalom Sovietskom zväze kedysi leteli budovateľské mená ako Industrializácia, Turbína alebo Elektrifikácia. Dnes by to mohli byť mená z oblasti IT.

Keď je bežné meno exotické

Niektoré mená sú pre nás tabu, no pre iné kultúry alebo spoločenské vrstvy prijateľné. "Napríklad Mercedes, Jamélia, Avril...u chlapcov Artuš, Cyprián, Orlandom" poukázala petržalská hovorkyňa.

Takéto mená dali svojim deťom zrejme umelci v Petržalke. Niektorí svetoví umelci idú do aj do extrémov  s menami ako napríklad Jablko, Fazuľa, Fuchsia, či Marmeláda.

Meno po meste

Ak si celebrity na Západe svojim deťom dávajú mená ako Paris, London či Brooklyn, prečo by sa aj na Slovensku nenašiel niekto, kto by chcel svojej dcére dať meno Bratislava či Petržalka? Ako však s úsmevom podotkla petržalská hovorkyňa, s takouto požiadavkou sa zatiaľ nestretli.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články