Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Babička (80) zreštaurovala Ježiša. Nemala to robiť, odkazujú Slovenky
Zdielať na

Babička (80) zreštaurovala Ježiša. Nemala to robiť, odkazujú Slovenky

Najhoršia reštaurátorka v histórii. Tak nazýva svet dôchodkyňu zo Španielska, ktorá "premaľovala" 100-ročnú fresku Ježiša v miestnom kostole. Premaľovala je však dosť odvážne slovo. Skôr zničila umelecké dielo, ale zase pobavila celý svet. Na internete sa roja návrhy, ako by mohla prepatlať ďalšie obrazy. A my sme zisťovali, či by sa podobný prípad mohol stať aj na Slovensku.

Ceciliin Ježiš všade

Lavínu recesistických reakcií na internete spôsobila sfušovaná freska, z ktorej sa najnovšie stalo pútnické miesto. Postarala sa o to umelecky hyperaktívna babička, 80-ročná Cecilia Garcia Jimenez v Španielsku. A reakcie ľudí? Diela jej fanúšikov nájdete na internete...

Posledná večera od Leonarda da Vinciho, Mona Lisa so záhadným úsmevom, strop Sixtínskej kaplnky – takto by vraj vyzerali známe diela, ak by sa do ich opravy  pustila pani Cecilia. "Farár ma o to požiadal! Ako by som asi niečo také mohla urobiť bez jeho dovolenia?" obhajuje sa pani Cecilia.

Slovenské fresky v nebezpečenstve?

Slovenské fresky by ale takto zle dopadnúť nemali. "V kostole, ktorý je vo vlastnosti farnosti, si neviem predstaviť, že by sa niečo také mohlo udiať. Ale možné je všetko. V takom prípade je zodpovednosť na pleciach farára, ktorý ju spravuje," komentoval hovorca KBS Jozef Kováčik.

Aj na Orave, povestnej hlboko veriacimi ľuďmi, vypomáhajú babičky v kostoloch. Maľujú farbami sochy. "Áno, natierame, ale Ježiška by sme takto nedogabali," tvrdia miestne ženy. Skúsení reštaurátori upozorňujú, že oprava umeleckého diela trvá aj niekoľko mesiacov. Predchádza jej povolenie od pamiatkového úradu.

Šanca pre španielskeho Ježiša

Každý reštaurátor je pritom poistený a krytý, ak by to s opravou predsa len nevyšlo. Podľa nich by sa s mazanicou zo Španielska dalo ešte niečo spraviť. "Mohlo by sa to dať uviesť do pôvodného stavu... Ak nepoužila akrylové farby, v tom prípade už asi nie," hovorí reštaurátor Miroslav Bezák.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy