Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vreckári útočia: toto sú ich najčastejšie triky
Zdielať na

Vreckári útočia: toto sú ich najčastejšie triky

BRATISLAVA/STUTTGART / Nemecká polícia sa po mnohých incidentoch s vreckármi rozhodla ozrejmiť verejnosti triky a metódy, ktoré zlodeji používajú. Radí i to, ako spoznať vreckára v dave a verí, že aj vďaka tomu sa podarí predchádzať krádežiam.

Vreckári málokedy pracujú osamote. Zvyčajne pôsobia v skupinách a využívajú celý rad metód, ako odpútať pozornosť svojich obetí alebo kým ujdú turistovi s peňaženkou či mobilom, nemecká polícia.

Ako príklad uvidela hneď niekoľko situácií:

Vreckár ide k barovému pultu a svojej obeti tvrdí , že dokáže presne uhádnuť jej váhu iba tým, že vás zdvihne od zeme. Počas dvíhania človeka oberie on sám alebo jeho komplic o peňaženku.

Častým trikom je aj to, že ak ste si práve vybrali peniaze z bankomatu, niekto do vás vrazí, pričom vás ušpiní svojou zmrzlinou, nápojom alebo kečupom z hranolčekov. Majte sa na pozore. Vreckár vás oberie o peniaze počas "čistenia" vášho odevu.

Prehnaný záujem

Obľúbeným trikom vreckárov je tiež požiadať dôverčivú obeť o rozmenenie bankovky. Len čo vyberiete peňaženku, nejakým spôsobom odpútajú vašu pozornosť a peniaze i bankové karty premiestnia z vašej peňaženky.

Niekoho možno poteší, ak k nemu príde celkom neznámy človek, objíme ho priateľsky okolo pliec a podaruje mu kvetinu. Skutočným cieľom ale podľa polície je odpútať jeho pozornosť a zobrať mu peňaženku.

Vreckári pôsobia aj v supermarketoch. Svojej obeti sa opýtajú, či nevie, kde v obchode nájdu konkrétny tovar. Kým sa ochotná zákazníčka sústredí na poskytovanie informácie, komplic vreckára si odnesie z nákupného vozíka jej kabelku.

Ako nenaletieť

Polícia radí aj to, ako sa pred vreckármi najlepšie ochránite. Majte peniaze a bankové karty na dvoch rozličných miestach - najlepšie priamo na sebe, v uzavretých vreckách. A dávajte si pozor na ľudí, ktorí pozorne sledujú dav, ale vyhnú sa očnému kontaktu, keď sa na nich pozriete, dodáva polícia.

Košickí policajti sú na zlodejov a vreckárov pripravení. Pomáha im táto novinka:

Súvisiace články