Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na Slovensku máme komáre, ktoré prenášajú maláriu
Zdielať na

Na Slovensku máme komáre, ktoré prenášajú maláriu

BRATISLAVA / Na Slovensku sa za ostatných 100 rokov zvýšila priemerná teplota asi o dva stupne. A to prinieslo nielen horúce letné dni a noci. Ľuďom to možno občas lezie na nervy, ale všakovakým hmyzom to robí vyložene dobre. A to aj takým, ktoré tu donedávna nemohli poletovať a otravovať život.

"Je hrozba ázijských dvoch nových druhov komárov. Jeden tigrí a japonský komár, narozdiel od tých našich, ktoré sú tu usídlené, môžu priniesť niektoré exotické choroby," vysvetľuje imunológ Peter Pružinec. 

"Skutočne možno za posledných 20 rokov sa zaznamenalo asi 20 nových druhov patogénov," tvrdí Branislav Peťko z parazitologického ústavu v Košiciach.

Chýba zdroj

Aktuálna je nová parazitárna choroba, hlavne u psov dirofilarióza. Najčastejšie sa prejavuje v podobe kožných uzlíkov, ktoré treba chirurgicky odstrániť a čo nepríjemné, prenáša sa aj zo zvieraťa na človeka. "Už máme aj niekoľko ľudských prípadov," informuje Násir Jalili z mikrobiologického ústavu.

Okrem prenášača dirofilariózy v našich zemepisných šírkach zaznamenali aj ďalšieho narušiteľa. "Máme anofyli, ktoré prenášajú maláriu, ale chýba tu zdroj nákazy. Čiže chorý človek," tvrdí Jalili.

Tisíce druhov hmyzov

Musí prísť na Slovensko človek, ktorý je v štádiu kedy zárodky malárie mu kolujú v krvi a napije sa na ňom tento komár,ktorý je schopný šíriť to ďalej.

V súčasnosti žije na Slovensku približne dvadsaťtritisíc druhov hmyzu. A vyzerá to tak, že do zoznamu sa okrem komárov tlačia aj iné  druhy. "Podobná situácia je u kliešťov, kde sme zaznamenali patogény, ktoré sú bežné niekde v stredomorí," dodáva Peťko.

Téme sa venuje redaktorka Alexandra Kepazová:

Súvisiace články