Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Leto je obdobie úrazov. V akých prípadoch vám dajú tetanovku?
Zdielať na

Leto je obdobie úrazov. V akých prípadoch vám dajú tetanovku?

BRATISLAVA / Leto je obdobie častých úrazov, s ktorými ľudia končia na pohotovosti. Niektoré úrazy si vyžadujú pichnutie vakcíny proti tetanu. Preočkovanie protitetanovkou v nemocnici ale vôbec nie je samozrejmosťou.

Poslankyňa národnej rady Lucia Nicholsonová sa pred pár týždňami zranila pri páde na bicykli. Rany si vyžadovali lekárske ošetrenie, preto išla do nemocnice. Doktor jej chcel pichnúť vakcínu proti tetanu. 

"Primár oddelenia na niekoľkých oddeleniach zháňal tetanovku. Myslela som si, že je to bežne dostupná vec," uviedla Lucia Nicholsonová.

Len urgentné prípady

Podľa zistení TV JOJ má nemocnica vakcín dosť, ale pacientom ich pichajú len za určitých okolností. "Máme protitetanové vakcíny pre prípady rozsiahlych zranení. Pacientov, ktorí potrebujú akútny zásah a hospitalizáciu," uviedla hovorkyňa univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská.

"Ak ide o menšie zranenie a pacient nevie kedy bol preočkovaný, tak odporúčame aby sa dal zaočkovať u svojho obvodného lekára," dodala hovorkyňa nemocnice.

Na otázku lekára, kedy bola Nicholsonová zaočkovaná, nevedela odpovedať. "Pýtal sa ma na to, ale ja som vôbec nevedela, možno ako dieťa , ja ani neviem ako sa to očkuje.," tvrdí Nicholsonová.

Po troch mesiacoch

"Prvé očkovanie v troch dávkach dostanú malé deti po ukončení 9. týždňa života dieťaťa," ozrejmuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Následne dieťa lekár preočkuje v trinástich rokoch. Dospelý by bal byť preočkovaný každých 15 rokov v spolupráci so všeobecným lekárom.

Zanedbať očkovanie sa neoplatí. Tetanus je závažné a bolestivé ochorenie nervovo-svalového systému prejavujúce sa kŕčmi.

Proti bodnutiu

V letných mesiacoch sa urgentné príjmy zásobujú aj väčším počtom iných liečiv, ktoré počas zvyšku roka až tak veľmi nepotrebujú. "Väčším množstvom antihistaminík a to v súvislosti s bodnutiami hmyzom alebo alergiami v lete a špeciálnymi sérami proti uštipnutiu hadom," dodáva hovorkyňa univerzitnej nemocnice Petra Stano Maťašovská.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy